lezersreacties

Gaat Klaver Samsom achterna?

Wat een goed opiniestuk van Theo Moonen met 'als kleuter behandeld door de PvdA' (Opinie, 24 maart). Hij slaat de spijker op z'n kop. De PvdA zou er goed aan doen om dit artikel in de fractiekamer op te hangen om de weg naar herstel te kunnen vinden.

Voor Jesse Klaver dreigt nu hetzelfde lot als voor Diederik Samsom.

Klaver zou alleen mogen meegaan in dit kabinet als de VVD en CDA drie stappen in zijn richting doen en hij er maar één in hun richting hoeft te doen.

CDA en VVD verwachten dit natuurlijk juist van GroenLinks. Daarom zal deze vrijage van korte duur zijn. Een noodzakelijke tussenstap op weg naar een progressief christelijk kabinet; over een paar maanden of over vier jaar.

Aan Klaver nu de test: geduld opbrengen als ambitieuze jonge hond en de fonkeling van invloed en macht weerstaan. Niet voor kruimels gaan, maar voor het volle pond.

Frank van West Zeist

undefined

Laat Klaver vooral meedoen

Jannie Nijwening roept Jesse Klaver op niet mee te regeren (Opinie, 23 maart). Ik doe juist het tegenovergestelde. Probeer niet de wereld in één keer te veranderen, maar doe het in stapjes. Regeer mee en eis alleen dat GroenLinks een minister voor immigratie, integratie en asiel mag leveren. Laat bij mobiliteit de eerste verandering en verduurzaming beginnen. Beter verandering teweegbrengen op een deel van het beleid, dan geen invloed hebben en CU en SGP een conservatieve koers laten varen.

Barend Jansen Den Haag

undefined

Arminiuskerk is nog kerk

Het misverstand dat de Arminiuskerk in Rotterdam géén echte kerk meer is, is nogal hardnekkig, zo blijkt uit het artikel over de nationale biertest in deze remonstrantse kerk (Trouw, 23 maart). Sinds 1897 is er elke zondag een kerkdienst. Dat er op woensdag door de stichting Arminius ruimte wordt gegeven aan het proeven van bier, onderstreept overigens dat de God die wij daar elke zondag eren en dienen, best tegen een grapje kan.

Betty Wymenga Rotterdam

undefined

Niet twee heren dienen

De vraag of dubbele paspoorten toelaatbaar zijn, zal in de formatie besproken moeten worden. Nu al is het voor een Turkse Nederlander met twee paspoorten een dilemma of hij anti-Nederlandse maatregelen van Turkije moet steunen of niet. Wat te doen als Erdogan verder gaat dan dreigen?

Het beste lijkt me van nu af geen dubbele paspoorten meer toe te staan, niet aan immigranten, niet bij gezinsvorming of -hereniging en niet aan hier geboren kinderen. Ouders kunnen dan een voorlopige keus maken, die het kind als volwassene kan herzien.

Niemand kan twee heren dienen.

D.E. Knibbe Naarden

undefined

Stok om Dijsselbloem te slaan

Minister Dijsselbloem houdt drank en vrouwen ver van zijn bed. Zo langzamerhand moet elke publieke uitspraak op een goudschaaltje worden gewogen. Ieder land heeft in zijn eigen taal wel bepaalde uitspraken of gezegdes. Denk ook in dit geval Europees. Beschouw het als een 'slip of the tongue'. Ik denk dat er meer achter zit als ik de reactie van premier Costa van Portugal lees. Het is gewoon een stok om mee te slaan. Dijsselbloem heeft genoeg positiefs gedaan. Gewoon aanblijven dus.

Truus Groothuis Culemborg

Milieu en eigen gedrag

Beste heer Castelein, wat mooi dat u als directeur van de grootste haven in Europa inziet dat er heel veel verandering nodig is om de doelstellingen van 'Parijs' te halen (Economie, 24 maart). Wat jammer dat u niet inziet dat dit ook alles te maken heeft met ons eigen gedrag. Ik neem aan dat u met de auto naar de wintersport reist en met het vliegtuig naar uw favoriete duikgebieden? Begint een beter milieu niet bij onszelf?

Paul van de Lande Den Hoorn

undefined

CDA en de Bergrede

Bij het lezen van de column van Stevo Akkerman (Trouw, 24 maart) gingen mijn gedachten terug naar de jaren tachtig. Tijdens de kwestie rond de kruisraketten was de C van het CDA ook zo enorm in discussie. Ik herinner me dat de cabaretier Fons Jansen toen in Hervormd Nederland schreef:

'Gevraagd: Kamerleden voor het CDA. Moeten kunnen voorlezen uit de Bergrede om zich daarna op de vlakte te houden.'

Gaan we op herhaling? Of schuift het CDA aan bij GroenLinks?

L. Mieras Katwijk

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Het proeven van bier in onze kerk onderstreept dat de God die wij elke zondag eren best tegen een grapje kan

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden