lezersreacties

Weer de leraar in diskrediet

Op de voorpagina mogen we lezen dat door de mening van de leraar de ongelijkheid in het onderwijs is toegenomen (Trouw, 28 januari). Wat worden de vele integere scholen en professionals die zorgvuldig tot een schooladvies komen door het slijk gehaald. Denkt staatssecretaris Dekker nou werkelijk dat tweedeling komt door het onderwijs? Zouden ouders, financiële ongelijkheid, de buurt waarin je opgroeit, achterstanden die kinderen soms al vroeg oplopen en verharding in de maatschappij waardoor groepen naast maar niet met elkaar leven er ook niet mee te maken hebben? Natuurlijk weet hij dat wel, maar naar het onderwijs (de leraar) wijzen is veel makkelijker. Ik mag hopen dat Trouw dit tegengeluid ook laat horen. Tweedeling tegengaan uiteraard, maar kom met een echte oplossing.

R. Wilschut directeur cbs Delfgauw

undefined

Liever geen sorry

In een verder verfrissend betoog concludeert Bob de Ruiter (Opinie, 28 januari) dat kiezers graag willen horen dat politici sorry zeggen. Ik heb geen idee wat kiezers willen horen, maar deze kiezer hoopt op een politicus die geen reden heeft om sorry te zeggen.

Rob Wildschut Noordwijk

undefined

Euthanasie is geen recht

In het stuk 'Liet de arts of het euthanasiesysteem de dementerende vrouw in de steek?' lees ik dat zij in haar wilsverklaring had geschreven gebruik te willen maken van 'haar recht op euthanasie' (Trouw, 27 januari). In het commentaar van 28 januari lees ik dat de vrouw had aangegeven euthanasie te 'wensen'. In mijn werk in een ziekenhuis ontmoet ik regelmatig mensen die menen recht te hebben op euthanasie. Het kost veel moeite en het geeft teleurstellingen wanneer je ze uitlegt dat euthanasie een wens kan zijn maar geen recht. Als de krant zorgvuldig formuleert, helpt het mensen na te denken over het euthanasieproces.

Thecla Sloot Zwolle

undefined

Niet Kitty maar Pop

In haar artikel over Cissy van Marxveldt meldt Marijke Laurense dat Kitty de beste vriendin was van Joop (ter Heul) (Letter & Geest, 28 januari). Als lezeres die vroeger gesmuld heeft van deze avonturen, moet mij toch van het hart dat het niet 'Kitty' maar 'Pop' was - het is niet voor niets dat de tweede lettergreep van de Jopopinoloukicoclub verwijst naar 'Pop'. En het baantje van Cissy als gezelschapsdame in Engeland en haar kantoorbaan in Amsterdam, komen terug in haar verhalen over 'Puck van Holten' en 'De enige weg', wellicht haar minder bekende boeken.

Elise Poppema Oosterbeek

undefined

Fijn

Wat zou het fijn zijn als alle autochtone Nederlanders zich gedroegen zoals de politieke partijen verwachten van de nieuwkomers (Trouw, 27 januari)

Roelie Klaver-Van der Roest Hoorn

undefined

Voedingspuriteinen

Met ontzettend veel plezier en instemming de column 'Notenburger' van Ephimenco gelezen (Trouw, 28 januari). Geweldig hoe hij de voedingspuriteinen te lijf gaat met hun alternatieve maaltijden. Het water liep mij in de mond bij zijn beschrijving van de kookkunsten van zijn moeder en van hemzelf. Zijn tekst bevat schitterende taalvondsten, zoals 'spijsverteringspolitie'. Mijn vrouw neigt ook enigszins naar alternatieve maaltijden waar ik als carnivoor schoorvoetend mee akkoord ga. Plagend noem ik haar Frau Jansen van de Gesundheits Gestapo. Ephimenco, mag ik bij je komen eten?

Fred Jansen Delft

undefined

Inferno

Als Ephimenco zich nog wat meer in de gevaren van bevolkingsexplosie wil verdiepen, kan ik hem het boek 'Inferno' van Dan Brown adviseren. Daarin komt ook nog een mogelijke oplossing voor dit probleem aan de orde. Helaas loopt met de bevolkingsexplosie de veestapelexplosie parallel en daarmee de uitstoot van schadelijke gassen. Dat probleem kunnen we met matiging te lijf gaan en wie weet beheersbaar maken.

Cor Hofstra Drachten

undefined

Goede ouder

Een goede ouder: het staat allemaal in onze hersenen (Letter & Geest, 28 januari). Hoe juist is deze conclusie, doch in onze hersenen is onder andere ook veel schade opgeslagen van onze opvoeding. Deze schade belemmert de oorspronkelijke liefde van iedere ouder voor zijn of haar kind, voor zichzelf en hun relatie als ouder onderling. Middeling van de intellectuele wetenschap is naar mijn mening de uitkomst; er zijn veel ouders die wel willen maar niet weten wat opvoeden (liefde?) is doordat hun eigen beeld over liefde, opgeslagen in de hersenen, vertroebeld is.

Anne Lameijer Uithuizen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden