lezersreacties

(In)zegenen

Opnieuw zet de synode van de PKN het 'homohuwelijk' op de agenda (Trouw, 19 november). Merkwaardig, want kerken sluiten geen huwelijken. Sluiten van huwelijken - homo en hetero - doen gemeenteambtenaren. Kerken kunnen eigenlijk alleen relaties zegenen, zoals de relatie van mijn man en mij in 1990 (!) en in de kerkorde van 2004 is dat opgenomen. Relaties worden gezegend. Alleen voor hetero's wordt een uitzondering gemaakt. Daar is sprake van inzegenen. Van wat? Synode, stop de discriminatie van hetero's en zegen voortaan alle relaties.

Adriaan Rodenburg Haringhuizen

undefined

Homohuwelijk

Zou dat nou toeval zijn? Net op de dag dat Jaap de Berg zijn laatste taalrubriek schrijft, kondigt de synode van de PKN een debat aan over het verschil tussen zegenen en inzegenen. En dat in het kader van het homohuwelijk. In mijn ogen een verzonnen verschil. Ik kan me niet voorstellen dat de Eeuwige dat verschil erkent, laat staan hanteert. Met Pinksteren heb ik het huwelijk van twee mannen, voor de wet gesloten in Nederland, intens (in)gezegend, in Duitsland.

Kan Jaap toch nog even uitleggen dat het verschil (niet alleen taalkundig) onzinnig is?

Willem de Vos Ede

undefined

Dreigen

Ik ben het eens met Leonie Breebaart (Wat is er nou erg aan dreigen, Letter&Geest 19 november). Ik wil er iets aan toevoegen. Mensen die zeggen dat het absurd en overdreven is om Trump met Hitler te vergelijken zouden zich moeten realiseren dat er een groot verschil is tussen verleden tijd en heden. Wij kijken terug op wat voor vreselijke dingen er gebeurd zijn ten gevolge van de macht van Hitler. Bijna niemand die destijds bezorgd was over de opkomst van Hitler kon toch bedenken dat hij 6 miljoen joden zou uitroeien? Het beangstigt mij dat wij evenmin kunnen bedenken wat er misschien gaat gebeuren als Trump met al zijn afschuwelijke stromannen president is.

Elzelien van Duijn Beilen

undefined

Vertrouwen op experts

Zouden we als samenleving niet weer wat meer moeten vertrouwen op de mening van experts zoals wetenschappers, ingenieurs, docenten en bestuurskundigen?

Mark van Vugt, hoogleraar evolutionaire psychologie, zou als hij moet kiezen tussen populisme en elitarisme kiezen voor elitarisme (Hoofdzaak, 19 november). Het laatste zou kunnen als deze personen onafhankelijk zijn en dat is in deze tijd vrijwel niet het geval. Zie de uitkomst van het onderzoek naar de luchtvervuiling van het RIVM (Opinie, 18 november). Hier onderzoekt de slager zijn eigen vlees en manipuleert de cijfers. Voor onafhankelijk onderzoek zijn consumentenrubrieken, zoals Radar, onontbeerlijk.

J.B. Keersemaker-Maene Vlissingen

Rekeningrijden

Alhoewel er veel voor is aan rekening rijden (Trouw, 19 november), toch een kanttekening, als deelnemer aan het dagelijks file-leed (woonwerk 166km per dag, A12/A2 Gouda-Den Bosch). Er is een zeer grote groep mensen die geen invloed heeft op het tijdstip van vertrek en aankomst. Zij hebben óf geen flexible tijden óf werken in ploegendienst. Files worden veroorzaakt doordat bijna alle bedrijven vaak hetzelfde tijdstip van aanvang hanteren. Een goede bijdrage om het fileleed te verminderen zou zijn om bedrijven met veel werknemers in dezelfde regio te verplichten om hun aanvangsttijd met bijvoorbeeld een kwartier te vervroegen of verlaten. Wel op elkaar afgestemd. Veel van deze bedrijven verlangen een zeer grote flexibiliteit van hun werknemers, maar zijn zelf zo star als een plank, is mijn ervaring.

J.Blaauw Gouda

undefined

Publieke Omroep

Dick Salfischberger stelt dat de NPO haar langste tijd heeft gehad (Opinie, 18 november). Dit publieke omroepbedrijf wordt regelmatig verweten dat men niet voor iedereen interessante programma's brengt, en bovendien ook te elitair is. Nu wil de NPO zich ook meer gaan richten op die bevolkingsgroepen die niet aan hun trekken zeggen te komen. Maar dat is kennelijk ook niet goed. Laten we blij zijn met een NPO die zich wil richten op iedereen en dat ook kan doen omdat zij gesubsidieerd wordt. Dat maakt het mogelijk om programma's te maken waar de commerciële omroepen zich niet aan willen branden vanwege de angst voor lagere kijkcijfers. Laten we ervoor waken dat we mensen die bijvoorbeeld documentaires willen zien of naar klassieke muziek willen luisteren niet gemakshalve wegzetten als elitair, maar als mensen met hun eigen interesses, die misschien niet door iedereen worden gedeeld.

Anne Marie Boeke Hilversum

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden