lezersreacties

Afkeer van religie

De stukken van Stijn Fens blijven een verademing in uw van huis uit religieuze krant. Waarover ik het echter niet met hem eens ben (de Verdieping, 27 augustus) is het fenomeen dat hij de laatste tijd meent te ontdekken dat vooral de 'afkeer van religie' zoals hij die in de samenleving steeds meer signaleert, iets te maken zou hebben met de roep om neutrale scholen - scholen die niet meer gebaseerd zijn op christelijke, islamitische of andere levensovertuigingen. Zelf bezocht ik in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw (in Amsterdam) een protestants-christelijke (als reformatorisch kind vooral geen rk) school en daarna een eveneens reformatorische hbs.

Misschien ook toen al exemplarisch voor Amsterdam: op beide scholen waren bijzonder weinig van mijn geloofsgenoten te vinden. Het merendeel van de ouders had voor de school gekozen om de goede naam, de korte afstand tot hun woonomgeving, etc.

Slechts bij enkele leerlingen, zoals bij mijzelf, gaf de geloofsovertuiging van de ouders de doorslag.

Theo Moonen Amsterdam

Chemotherapie

Curieus: als mensen sterven na een behandeling bij een alternatieve geneeskundige schijnt dit altijd door de behandeling te komen, maar als iemand doodgaat na een chemokuur, dan komt het door de kanker, nooit door de behandeling. Dit lijkt me een heel foute voorspiegeling van zaken. Chemotherapie is een volkomen geaccepteerde vorm van behandeling. Maar je lichaam volspuiten met gif, waarmee je de laatste restjes van je immuunsysteem onderuithaalt, lijkt me net zo slecht, en mogelijk slechter, dan welke natuurgeneeskundige behandeling ook. Er wordt ontzettend veel geld verdiend aan die chemotherapie, en daar zit de pijn. De multinationals zijn bang hun melkkoetje kwijt te raken. Daarom wordt er sterk geageerd tegen andere behandelingen dan chemotherapie.

Hannie Kalkman Schoonhoven

Mensu hebbu

Met Nelleke Noordervliet (Opinie, 27 augustus) ben ik het eens: helaas valt het gebruik van onze Nederlandse taal nogal tegen. Bij wat zij naar voren brengt, zou ik ook het gesproken woord willen noemen. Opvallend is dat verslaggevers en, wat ik erger vind, met name nieuwslezers en -lezeressen de uitgangs-n weglaten, soms zelfs vervangen door een u-klank: de mense hebbe de gewonde opgenome in het ziekenhuis; of erger: de mensu hebbu de gewondu, enz. Niet om aan te horen en storend als het je eenmaal is opgevallen. Zou ook daaraan aandacht geschonken kunnen worden? Ook dat, zij het misschien in mindere mate, behoort wel tot een goede beheersing van het Nederlands.

L.C. Kolmer Steenwijk

Paul Christiaan van Westering

'Dikkertje Dap wordt verfilmd', las ik (Trouw, 27 augustus) tot mijn aangename verrassing. We weten allemaal dat deze titel aan Annie M.G. Schmidt is gekoppeld. Maar veel minder mensen weten dat de vrolijke muziek bij de tekst van 'Dikkertje Dap' is gecomponeerd door Paul Christiaan van Westering (1911-1991). Deze bevlogen musicus en uitstekende organist wordt zelden of nooit genoemd. Ik heb het voorrecht gehad enkele jaren in zijn Nederlands-hervormd kerkkoor te Heemstede mee te zingen. Hij durfde tijdens de eredienst een - eveneens door hem gecomponeerde - in het Latijn gezongen mis 'Missa sanctae ecclesiae' te laten zingen. En dat in 1957. En niet te vergeten de door hem op muziek gezette 'Apostolische geloofsbelijdenis', naar een credo uit de rk kerk. Deze bourgondische, geestige muzikant was een geïnspireerd, veelzijdig mens, die naast kerkelijke muziek ook net zo makkelijk een profaan liedje kon schrijven.

Gijsbert van Maaren Weert

Chimpansee

Mensen en chimpansees verschillen genetisch maar een paar procent van elkaar (de Verdieping, 27 augustus). Dit betekent dat mensen en chimpansees grotendeels van dezelfde materialen gemaakt zijn, net zoals het Guggenheim-museum in Bilbao en een kantoorflat dat zijn. De toepassing van deze materialen wordt geregeld door de rest (90 procent) van het DNA, dat de genen op het juiste moment (gedeeltelijk) aan of uit zet. Onze bio-ingenieurs kunnen dat inmiddels ook en zouden daarmee de haargroei van een chimpansee en de vorm van zijn kop en lijf kunnen veranderen in die van een mens. En dan houden ze nog pakweg 650 genen over om de verbindingen in de hersenpan van de chimp te veranderen, om dit 'flatgebouw' om te bouwen tot een 'Guggenheim-creatie'.

Take Feenstra Scheemda

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden