lezersreacties

Doorgeven

Naar aanleiding van het artikel over de collectieve ontroering die ontstond na de speech van Jan Terlouw, heb ik als 82-jarige moeder en grootmoeder op mijn manier getracht iets van levenswijsheid door te geven aan mijn kinderen en kleinkinderen in de vorm van een verhalenbundel. Ervaringen uit mijn jeugd heb ik op papier gezet, naast ook andere verhalen. Gedachten en meningen heb ik op deze manier willen doorgeven aan een volgende generatie. En zodoende op mijn leeftijd actief een bijdrage willen leveren aan de kwaliteit van leven in de toekomst. Wellicht doet goed voorbeeld goed volgen.


Hannie Blonk-Guleij Krommenie

Blijven functioneren

Trouw berichtte over een proef met een zesurige werkdag in een verzorgingshuis in Zweden (5 januari). Die was echter mislukt wegens de hoge kosten. Wel bleken de medewerkers minder stress en een hogere productiviteit te hebben. Zo'n voordeel is maatschappelijk te groot om niet nader onderzoek naar alternatieven te doen! Zo is de suggestie om bij 80 procent van de arbeidstijd 90 procent salaris te betalen volstrekt logisch. Zeker voor oudere werknemers die steeds langer moeten blijven werken is dit een stuk beter dan verdwijnen in de ziektewet of erger. In het commentaar wordt ook aandacht gevraagd voor dit dossier, maar weinig richtinggevend (Opinie, 7 januari). Het is in Nederland een taboe om bij ouder worden te praten over verlaging van loon. Maar het zou in de komende cao-onderhandelingen in sectoren als zorg en onderwijs de moeite waard zijn om dit serieus te onderzoeken. Het opent mogelijkheden voor ouderen om goed te blijven functioneren in onze samenleving.


G.R. de Regt Etten-Leur

Verbindingszone

De Oostvaardersplassen hebben de laatste dagen, terecht, ruime aandacht gekregen in Trouw. Het is een uniek stukje Nederland, dat eigenlijk vanzelf is ontstaan in het laagste deel van de polder.


Maar wat ik mis in het geheel van de berichtgeving is de verbindingszone die vanuit de Oostvaarderplassen, via het Horsterwold naar de Veluwe zou worden aangelegd. Onder de roemruchte leiding van staatssecretaris Henk Bleker zijn deze plannen in 2012 vakkundig de nek omgedraaid. Een hele prestatie voor een staatssecretaris die met zijn kabinet maar twee jaren, van oktober 2010 tot november 2012, het voor het zeggen had. Het grootste deel van de benodigde corridor door Oostelijk- Flevoland was al aangekocht. Heel jammer dat dit toen niet doorging.


Misschien kunnen deze plannen door de provinciale staten onder leiding van VVD en SGP eens weer van stal worden gehaald. Dát gaf pas ruimte voor de dieren!


Ab Strijker Lelystad

Onbekende sporters

Het is mij een volslagen raadsel waarom de heer Smeets de vrijheid krijgt om z'n uiterst particuliere hobby, Amerikaanse sporten, te promoten in mijn lijfblad. Het gaat over voor mij volstrekt onbekende sporters en hun idem oninteressante gewoontes. Overigens hoed af voor Smeets' verslaggeving van de Tour de France.


Nic van Dijk Noordwijk Z.H.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden