lezersreacties

Hoofddoekje

Peter Willems vertelt dat hij niet meer hand in hand met zijn vriend loopt als zij 'nieuwe Nederlanders' tegenkomen (Uitgelicht, 31 maart). En in Parijs doet een vriendin van hem voor de zekerheid een hoofddoek om zodat ze met rust wordt gelaten. Maar al mijn vriendinnen mét hoofddoekje overkomt het regelmatig dat ze op dit gedrag worden aangesproken. En dat gebeurt door het hele land.


Henk Veldman Groningen

De beste stuurlui

Wat bezielt Ephimenco toch met zijn obsessie voor GroenLinks (Trouw, 30 maart)? Enerzijds deugt er volgens hem niets van deze partij en moeten ze zich bij GroenLinks op allerlei gebieden grondig gaan bekeren. Anderzijds moeten en zullen ze van hem mee moeten regeren in een nieuw kabinet. Anders gaat Nederland zo ongeveer de ondergang tegemoet. Ephimenco is volgens mij typisch een voorbeeld van 'de beste stuurlui'. Nooit en te nimmer op een partij als GroenLinks stemmen, maar als ze een beetje groter worden na verkiezingen, in paniek wild om zich heen gaan slaan over de te volgen richting en gedragingen van deze partij. Laat hem kritiek uitoefenen en proberen richting te geven aan zijn eigen partij, de VVD.


Gerrit Goosen Harderwijk

Rood en groen mengen: grijs

Ephimenco schrijft in zijn column dat GroenLinks politiek rood en groen gekleurd is (Trouw, 30 maart). Rood en groen zijn twee complementaire kleuren. Zou Jesse Klaver weten dat als je twee complementaire kleuren mengt, je dan grijs krijgt? Het is te hopen dat hij de kleuren helder en fris houdt in een mogelijk kabinet met VVD, CDA, D66 en GroenLinks.


Conna Wardenaar Amsterdam

Blanke top der duinen

Welk lied verbindt ons dan allen wel, is de vraag van Naema Tahir (Opinie, 30 maart). Inderdaad, niet het Wilhelmus. Daar is het een te persoonlijk lied voor, een eerbetoon van Marnix van Sint-Aldegonde voor Willem van Nazzov (naamdicht!). De keus in 1898 bij de inhuldiging van Wilhemina ging ten koste van Wien Nêerlands bloed. En dat was maar goed ook. Wat dan wel? In de bundel 'Kun je nog zingen, zing dan mee' (1938, 31ste druk) is er een aantal geschikt voor het voetbalstadion. Ik kies 'Waar de blanke top der duinen'. De tekst is een ode aan ons landje aan de zee. De stuwende melodie van Richard Hol (tweemaal de hoge f) zorgt voor het juiste vaderlandse gevoel. Advies voor de basisschool (groep 7/8): lees het gedicht met elkaar, plaats het in de tijd van toen en zing het maar dan op de oorspronkelijke melodie uit 1574, te vinden in Nederlands Volkslied.


Jan Spoel Amerongen

Beschamend bedrag Afrika

Handgeklap, blije gezichten en een scorebord met ruim 30 miljoen euro voor de hongersnood in Afrika. Voorpaginanieuws Trouw (30 maart). Een mooi, doch beschamend bedrag. Wekenlange reportages in alle media over de schrijnende honger en droogte. Het bedrag is een druppel op een inderdaad droge en rampzalige grond. Verder lees ik dat een aantal mensen definitief van de hongerdood gered kan worden. In Nederland zijn ongeveer 10 miljoen kiesgerechtigden. Als die allemaal gemiddeld drie euro hebben gedoneerd, is dat een fooi. Honderden miljarden euro's op spaarrekeningen. Wij hoeven de loftrompet niet te steken over dit resultaat.


Leo van der Lans Oldebroek

Opstanding

Als Peter Nissen gelijk heeft dat het verhaal over de wederopstanding van Jezus begrepen kan worden, niet als een opstanding ná de dood, maar als opstanding vóór de dood. Als een verhaal over mensen die vastlopen, die het niet meer zien zitten, maar toch een nieuw begin weten te maken (Trouw, 30 maart), dan kunnen predikanten beter vervangen worden door psychiaters en eucharistisch brood en wijn door antidepressiva, tranquillizers, e.d.


Jan van Biezen Wassenaar

Spannend in paradijs

Goed om weer eens te lezen van de 'verboden vrucht' (de Verdieping, 30 maart). Natuurlijk is het dan een voorrecht als je extra een 'theoloog des vaderlands' kunt opstellen. Ik ben zo vrij te denken dat Stegeman het nog net even scherper zou kunnen formuleren. Want Adam en Eva komen niet pas in een wereld waar echte keuzes gemaakt worden door het paradijs te verlaten, zoals zij schrijft. In het paradijs was al zo'n echte keuze aan de orde. Het is er dus geenszins saai. Het was heel spannend: doet ze het wel, doet ze het niet? Die tegenstelling tussen paradijs en echte wereld deugt niet. Zit dus niet in het wel/niet maken van echte keuzes. Zo makkelijk kom je niet af van het mysterie van 'kennis van goed en kwaad'.


Jan Anne Bos Papendrecht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden