lezersreacties

Geoefende fietser

In zijn best grappige stukje over zijn e-biketochtje in de Limburgse heuvels zet Flip van Doorn toekomstige e-bikers mogelijk op het verkeerde been (Zomertijd, 13 augustus). Een geoefende fietser als hij gaat wellicht fluitend een heuvel op met een stijgingspercentage van 11 procent, maar dat zal een niet geoefende fietser met een niet zo goede conditie niet zo gemakkelijk lukken. Een e-bike is immers geen brommer. Er zal getrapt moeten worden. En een minder steile helling van 8 procent vergt al een forse inspanning, zeker als die na iedere volgende bocht gestaag verder klimt.

Natuurlijk zal een geoefende fietser die het vooral om de sportieve prestatie gaat aan de e-bike minder voldoening overhouden. Maar de e-bike is voor zo iemand ook niet bedoeld. Is je conditie echter niet zo optimaal zodat een fijne fietsvakantie in heuvelachtig landschap voor jou niet (meer) lijkt weggelegd, dan biedt de e-bike uitkomst.

John Kuipéri Zoetermeer

undefined

Dimensie

Met grote interesse lees ik iedere maandag de rubriek Naschrift. In korte biografische schetsen weet de redactie markante personen op een bijzondere wijze te typeren. Zo ook het aangrijpende verhaal over het leven van Philip Bialowitz, een van de weinige overlevenden van het vernietigingskamp Sobibor. Tijdens de 70-jarige herdenking van de opstand in Sobibor (in oktober 2013) kreeg hij, samen met Thomas Blatt en Jules Schelvis, een hoge Poolse onderscheiding uitgereikt. Vorig jaar overleed Thomas Blatt, dit jaar stierven Jules Schelvis en Philip Bialowitz. Drie ooggetuigen en overlevers van het verschrikkelijke vernietigingskamp Sobibor.

Ik prijs mij gelukkig dat ik deze drie bijzondere mensen, samen met enkele van mijn leerlingen, in Polen mocht ontmoeten. Hun getuigenissen voegen een onmiskenbare dimensie toe aan de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Complimenten aan Frans Dijkstra voor het door hem geschreven levensverhaal over Philip Bialowitz. De titel van zijn stuk is veelzeggend: Philip Bialowitz (1925-2016), overlevende van een moordmachine.

Willem van Norel (docent geschiedenis) Elburg

undefined

Bang

Na het lezen van het artikel 'Stressen om een studentenkamer' was ik een tijd van slag (Trouw, 12 augustus). Onbegrijpelijk dat er zo door jonge mensen met andere jonge mensen wordt omgegaan. Hoe verzinnen ze het om diegene die het snelst een liter bier kan opdrinken te laten winnen? Deze praktijk moet stoppen. Als onder deze studenten onze toekomstige artsen, rechters, enz. zitten, ben ik bang voor de toekomst van ons land.

Lenie de Zwart Den Haag

undefined

Geduld nodig

Wat ben ik het ontzettend eens met Philip Veerman als het om de begeleiding van Yuri van Gelder gaat (Opinie, 13 augustus). Waarschijnlijk hebben alle betreffende bobo's in Rio met hun handen in het haar gezeten. Hoe moet je omgaan met een man als Yuri? Als je zo iemand meeneemt en eruit wilt halen wat erin zit, weet je dat je met veel geduld naast hem moet blijven staan tot het eind. Misschien vraagt dat extra scholing voor de bobo's of misschien wel eindelijk vervanging.

Conna Wardenaar Amsterdam

undefined

Goede verliezers

Dat verliezen ook zo mooi kan zijn, bleek wel weer in de nacht van zaterdag op zondag. Zowel Ranomi Kromowidjojo als Dafne Schippers leverden een topprestatie, maar vielen buiten de prijzen. Meteen na afloop kregen ze een microfoon onder de neus geduwd. Titelverdedigster 'Kromo' werd met enkele keiharde vragen over haar tegenvallende prestatie en die van de gehele zwemploeg geconfronteerd. Ongelooflijk dat ze zo kort na de race nog zo professioneel op de vragen inging. Ik had de zuigende reporter waarschijnlijk in het bad geduwd.

Ook Schippers reageerde geëmotioneerd en merkte op dat ze in aanloop naar de race wat fysieke problemen had ondervonden, maar hier nu geen uitspraken over wilde doen. De dienstdoende reporter drong echter flink aan, totdat Dafne vechtend tegen haar tranen wegliep. Beide dames weten wat winnen is. Maar belangrijker vind ik dat onze twee absolute sportvedetten ook zulke ontzettend goede verliezers zijn. Ik heb in ieder geval een onvergetelijke sportnacht beleefd.

Bas Overmars Amsterdam

undefined

Aangesneld

Wat heb ik weer genoten van de strip 'Mam' van Mirjam Vissers. Subtiele humor, prachtig getekend. En in de laatste aflevering komt Anton Dingeman aangesneld: briljante vondst!

Hou je goed, Mam, en graag tot ziens!

Henca Janssen-Kroonenberg Zaandam

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden