lezersreacties

Hoge f

Hopelijk is het voorstel van Jan Spoel (Opinie, 1 april) om de 'Blanke top der duinen' een nieuw volkslied te laten zijn geen 1 aprilgrap. Het zal anno 2017 niet meer lukken met die hoge f. Zelfs een d is twijfelachtig geworden - na jaren voor de klas of spelend op bruiloften en partijen (mét meezingers) is me dat duidelijk. Ik breek een lans voor het Wilhelmus. Iedereen kent het, een beetje. Een nagenoeg onbekend lied krijg je er niet meer in, ook die blanke top met al zijn uithalen niet, zelfs niet in een lagere ligging. Wie van ons kan het koningslied nog zingen?

Jos Koning Nijmegen

undefined

Paardemiddel

Celal Altuntas vindt dat de Nederlandse identiteit met openbare scholen beschermd moet worden (Opinie, 1 april). Ik denk dat dat een paardemiddel is. In Nederland is er godsdienstvrijheid en het recht op vrije schoolkeuze, ook voor moslims. Ouders kunnen hun kinderen naar de school sturen die ze willen. Dat is een groot goed. Zo mogen ongelovige ouders hun kinderen naar christelijke scholen sturen en moslimouders hun kinderen naar openbare scholen. Als scholen niet naar behoren functioneren of kinderen dingen leren die antidemocratisch zijn, dan is er de Onderwijsinspectie om dat te signaleren en de overheid om daartegen op te treden. Dat geldt voor de gepolitiseerde islam, maar ook b.v. voor homovijandigheid in bepaalde christelijke kringen.

Maartje Bommer Alkmaar

undefined

Gemiste kans?

Jammer dat Rutte zo hardnekkig vasthoudt aan een derde ambtstermijn als premier. De VVD loopt zo een unieke kans mis de eerste vrouwelijke premier van Nederland te kunnen presenteren in de persoon van Edith Schippers. Zeer bekwaam en politiek door de wol geverfd, zou zij zeker het Schip van Staat met vaste hand op koers houden. De joviale Rutte kan dan als minister van buitenlandse zaken warm gaan lopen voor een mooie Europese functie.

J. van den Akker Harkstede

Sport op de voorpagina

Op de brief van de hoofdredactie (Trouw, 1 april) over sport op de voorpagina reageer ik graag met een tegengeluid. Ik lees graag over sport en ik lees graag Trouw. Ik ben blij dat de redactie, wanneer de situatie daarom vraagt, sport vermeldt op de voorpagina. Dat hoeft niet elke week, maar zoals u schrijft, wanneer het nodig is. Laat ik direct van de gelegenheid gebruik maken om Henk Hoijtink aan te moedigen te blijven schrijven voor Trouw. Zijn column is een van de eerste dingen die ik in de zaterdageditie met veel plezier lees. Ik ben het niet altijd met hem eens, maar hij schrijft boeiend en met vlotte pen.

Thijmen Gijsbertsen Putten

undefined

Doen alsof

Graag wil ik even reageren op de brief van de hoofdredactie. Ik ben geen fanatieke sporter en kijk bijna nooit naar sport op televisie. Maar de sportpagina in Trouw lees ik altijd met veel plezier. Dit komt vooral door de verhalen die jullie schetsen over de mens achter de sporter en de focus op sport als verbindende factor. Bijkomend voordeel is dat ik bij de voetbalwedstrijden van mijn zoontje of in gesprekken met mijn mannelijke collega's mee kan praten over sport en net kan doen of ik er verstand van heb.

Mirjam van Zaalen Nieuwegein

undefined

Blauwe bril

De lezer die zich zorgen maakt over langdurig dragen van een zonnebril (Trouw, 31 maart) wordt terecht gerustgesteld door prof. Carel Hoyng. Maar hij maakt weer anderen nodeloos ongerust door te waarschuwen tegen een blauwe bril, van het type dat Bono draagt. Een blauwe bril produceert namelijk geen extra (relatief gevaarlijk) blauw licht. Een zonnebril kan alleen maar licht wegfilteren. In Bono's geval is dat het groene en rode deel van het spectrum, waardoor alleen het blauw overblijft. Als gepensioneerd hoogleraar oogheelkundige fysica kwam ik graag even vanachter de geraniums tevoorschijn om de lezers die graag een blauwe bril dragen, gerust te stellen.

Dick van Norren Leusden

undefined

Afgestompt

Het lijkt dat er in het slachthuis in Tielt (Verdieping, 1 april) nodeloos wreed wordt gehandeld, maar de vraag is of het heel anders kan. In deze slachterij worden wekelijks zo'n 30.000 dieren geslacht. Als er wordt uitgegaan van een 40-urige werkweek is dat 750 dieren per uur, 12 per minuut. Het ligt voor de hand dat je, als je dit werk dag in dag uit doet, je voor dierenleed afgestompt raakt. Ik begin mijzelf af te vragen of verantwoord vlees eten eigenlijk wel mogelijk is.

Arie Theisens Zeist

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden