lezersreacties

Lesje ov-chip

Sorry, meneer Harrie Scholtmeijer, ik vind uw verhaal over ouderen die door invoering van de 0v-chipkaart de auto ingejaagd zijn (Opinie, 24 februari) onzin. Ik kan iedere bejaarde die goed bij zijn verstand is in tien minuten leren hoe een ov-chipkaart werkt. Maar misschien ben ik nog te jong: 81.

Ria Boers-Wicherts Borne

undefined

Weten zonder denken

Jan vraagt Daan (De Verdieping, 25 fabruari): wat zegt je intuïtie? Om vervolgens een boom op te zetten, van gedachten te wisselen, samen na te denken over iets wat niet meer is dan een kennisaspect en geen intuïtie. Intuïtie is een gave van het (onder)bewustzijn. Een weten zonder denken. En dat is iets heel anders.

Jelle Wierda Ruurlo

undefined

Rauwe commercie

Boeiend essay van Yuval Harari in Letter en Geest (Geef ons heden ons algoritme, 25 februari). Ik associeerde 'dataïsme' altijd met het internet en had geen idee dat het zich ook uitstrekt tot wetenschap en levensbeschouwing. Maar ik vind dat er één onderwerp opvallend afwezig is in het essay. Het dataïsme van partijen als Google en Facebook is gedreven door commercie in een zeer rauwe vorm. Ethische overwegingen spelen voor hen geen rol van betekenis. Hoewel ik zelf ook werk met internet, ben ik vaak pessimistisch over deze ontwikkelingen. Niet vanwege filosofische overwegingen, maar omdat het een klein aantal rijke mensen steeds rijker en machtiger maakt, en de overige mensen steeds afhankelijker. Wat mij betreft is het internet der dingen dan ook niet iets wat we moeten willen.

Frits Jongbloets Nieuwegein

undefined

Biobulk voor de massa

In plaats van zich te verheugen over het feit dat biologische producten voor een steeds grotere groep consumenten toegankelijk worden, blijven de biosector en Trouw blijkbaar liever hangen in een exclusieve niche-markt. Want anders wordt het, nogal tendentieus geformuleerd, 'biobulk voor de massa' (Trouw, 25 februari). Natuurlijk is schaalvergroting onontkoombaar als je voor een grotere markt gaat produceren, maar is dat erg als de producten aan dezelfde keurmerk eisen voldoen? Schaalvergroting betekent bovendien meer werkgelegenheid voor biologische boeren en hoeft niet te leiden tot bodemprijzen voor de producent als men goede onderlinge afspraken maakt (en daar schort het nog weleens aan in de agrarische sector). Niet iedereen heeft een boer Overesch in de buurt, of een auto om naar zo'n boer toe te rijden, en niet iedereen kan zich de prijzen van Ekoplaza veroorloven.

Wiesje Emons-Nijenhuis Capelle aan den IJssel

undefined

Joods-christelijk

Ik kom vaak het begrip 'joods-christelijke normen en waarden' tegen in de media. Wat zijn dat toch voor normen en waarden? Het artikel van Hans van Meer (Die zuilen waren zo verkeerd nog niet, Opinie, 25 februari) ging een heel eind in de goede richting, maar nog niet ver genoeg. Mijns inziens wordt het begrip te pas en vaak te onpas genoemd. Zelfs Wilders maakt er gebruik van. Bedoelen ze dan ook de discriminerende omgang met vrouwen en homoseksuelen zoals wij die eeuwen hebben toegepast? En de achterstelling van zwarten in de maatschappij? Allemaal joods-christelijk. Of is het alleen gastvrijheid, barmhartigheid, rechtvaardigheid? Maar dat is toch niet meer dan menselijk? Ik zou graag een verduidelijking willen lezen van mensen die dit vaak gebruiken. Ben heel benieuwd.

Ab Strijker Lelystad

undefined

Geen kleinkinderen

De gevoelens die aangeraakt worden doordat er geen (klein)kinderen zijn (Beste Beatrijs, 25 februari) herken ik goed. Terugtrekken uit de vriendschap , zoals Beatrijs voorstelt, doet de pijn van er niet bijhoren juist toenemen. Vriendschappen zijn er om te delen wat ons bezighoudt en ik stel voor hierover het gesprek juist aan te gaan en zo in verbinding met elkaar te blijven. Het is onwetendheid en onhandigheid hoe met deze 'kinderloosheid' om te gaan. Het gebeurt onbewust en mensen realiseren zich dat vaak niet. Spreek de behoefte uit inzake de vriendschap en u zult verrast worden hoe mensen reageren. Ze willen u niet kwijt.

Jeanny van Overhagen-Kroll Utrecht

undefined

Nepnieuws

Het bericht dat de agent van de DBB gelekt heeft naar een criminele Marokkaanse organisatie blijkt nepnieuws. Hij heeft alleen een beetje zitten opscheppen thuis. Het nieuws kwam van 'politiebronnen'. Wie zoekt uit wie hier gemanipuleerd heeft?

Jos van Dijk Utrecht

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden