lezersreacties

Machteloze lezer

'Kind betaalt de hoogste prijs in strijd Syrië', lees ik (Trouw, 14 maart). Deze generatie zal levenslang last houden van de oorlog. Wat moet je als machteloze lezer met zo'n vreselijk artikel? Ik kom niet verder dan: geef kinderen hun dagelijks brood en verlos volwassenen van het kwade.


Wil Cordes Enkhuizen

Electoraal verwaarloosbaar

"Vanuit dit perspectief (regionale ongelijkheid) is de geografie van de populistische proteststem - vanuit de Amsterdamse elitaire bubbel veelal gadegeslagen met ergenis en onbegrip - helemaal niet zo onlogisch", aldus Jorn Koelemaij en Barend Wind (Opinie, 13 maart). Voor deze redenatie, waarin de hele Randstad gemakshalve wordt gelijkgetrokken met een handjevol electoraal verwaarloosbare grachtengordelbewoners, ontbreekt iedere onderbouwing. In diezelfde Randstad hebben de populisten stevig grond aan de voeten in steden als Vlaardingen, Almere en Volendam. En steden als Groningen, Nijmegen of Eindhoven, in het artikel betiteld als 'de provincie', lijken juist ongevoelig voor populisme. En Rotterdam? Daar zijn de 'populisten' van Leefbaar al lang salonfähig.


Bart Stoffels Amsterdam

Provocatie

Wat een huichelarij en opportunisme van onze regering, die weigering de Turkse minister toe te laten. Wij steunen immers al decennialang dictators als het ons economisch uitkomt en sturen er handelsmissies naartoe. Dat waren tot voor kort bijvoorbeeld Moebarak en Assad, en tot op heden onder andere het dictatoriale regime in Saoedi-Arabië. De Nederlandse reactie op de Turkse provocatie speelt Erdogan alleen maar in de kaart. Straks wint Erdogan mede dankzij Rutte's ferme optreden het referendum en wordt Turkije een echte dictatuur. Dit risico heeft Rutte mijns inziens bewust genomen om er zelf beter van te worden.


Judith Zegers Beek

Andere koek

Volgens veel commentaren zou de ruzie tussen Nederland en Turkije en de zwaarte van de wederzijdse maatregelen ongekend zijn tussen Navo-bondgenoten. Zijn we vergeten hoe Turkije in juli 1974 Cyprus binnenviel, om de Turkse minderheid te beschermen tegen de overwegend Griekse Cyprioten? Het heeft een jarenlange vete opgeleverd tussen de Navolanden Griekenland en Turkije. Overigens was de Griekse regering toen niet democratisch, wat voor de Navo blijkbaar geen bezwaar was. De Turkse invasie heeft er mede toe geleid, dat het kolonelsregime in Athene viel. Dat was heel andere koek dan het theater dat we nu beleven.


Frans Dijkstra Ommen

Noodzakelijk kwaad

Dienstweigeraar en er nog trots op zijn ook (Opinie, 14 maart)? Erg egoïstisch! Als ik de duizenden oorlogsgraven in Margraten zie van de Amerikaanse bevrijders, moet ik denken aan het leed van de militairen, die zo ver van huis zijn gesneuveld voor onze bevrijding. Helaas is de wereld nog steeds niet in staat om zonder wapens de vrede te bewaren en bewaken. Militaire dienstplicht is een noodzakelijk kwaad, dat respect en bewondering verdient. In tegenstelling tot dienstweigeren.


Kees van Wijngaarden Dordrecht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden