lezersreacties

Belgen en hun frieten

Een leuk en informatief stukje over de geschiedenis van de frieten en alles wat daarmee samenhangt (Trouw, 12 november). Ter aanvulling deze anekdote: de eerste frieten werden in Vlissingen door Belgische vluchtelingen gebakken. Dat was in de jaren 1918-1918. Weliswaar niet in een frietkot, maar in een tot fritessalon ingerichte woonkamer van een huis aan de Groote Markt.

P. Dobbelaar Houten

Heidegger

Denkers als Markus Gabriel en Johan van Hulst (Opinie, 12 november) doen er wellicht goed aan de vereenzelviging van boodschapper en boodschap niet te eenzijdig en te stellig uit te dragen. Wij hebben nuance nodig, hulp bij het interpreteren van teksten, bij het beoordelen van personen, bij het leggen van relaties tussen zegger en gezegde. Filosofen kunnen hierbij een prominente rol spelen.

Henk van Woerden Maarssen

Stemmen heeft zin

Na Brexit en Trump kan men in elk geval niet meer beweren dat stemmen geen zin heeft. Dat het toch niets uitmaakt en je niet gehoord wordt.

Ik ben benieuwd of er een hogere opkomst zal zijn bij onze verkiezingen.

M. Venema Groningen

Liever Turks dan Paaps

Jesse Klaver gaat wel een beetje postmodern om met zijn moederlandse geschiedenis bij zijn pleidooi voor een Onafhankelijkheidsdag (Trouw 12 november). Hij ziet het Plakkaat van Verlatinghe uit 1579 als het moment waarop 'we' voor het eerst opkwamen voor onze unieke godsdienstvrijheid, vrijheid van geweten en meningsuiting. Ik neem aan dat hij de Geuzeleus 'Liever Turks dan Paaps' ook ziet als een bewijs van onze unieke godsdienstvrijheid?

Eelco Wierda Amsterdam

Trump en klimaat

Donald Trump wil het klimaatakkoord opzeggen omdat hij de opwarming van de aarde een fabel noemt. (Trouw, 12 november). Dat is een misdaad tegen de (toekomstige) mensheid en een begin van de vernieling van de natuur. De beste reactie is volgens mij het verbieden van McDonalds, Starbucks en Coca Cola zich in hun land te vestigen en ook alle bestaande vestigingen te laten verdwijnen. Alleen nog te krijgen in de USA zelf. Dat zou een geweldige bijdrage leveren aan de verbetering van het (leef-) klimaat in de wereld. Het zou Trump ook duidelijk maken wat 'America first' betekent.

Willy De Haes Dordrecht

Nieuwe president in de EU

Bulgarije heeft een nieuwe president, lees ik (Trouw, 14 november). Het bericht beslaat ongeveer eenvijftiende deel van de pagina. Bulgarije is lid van de EU. Al maanden staan vele pagina's vol over overzeese presidentverkiezingen. Hoe komt het dat de aandacht zo scheef verdeeld is?

Ellen Winkel Kerk Avezaath

Nieuwe Sint

Belachelijk deze foto met de zogenaamde Nieuwe Sint (Trouw, 14 november. Het doet tekort aan de duizenden enthousiaste kinderen. Zelf was ik meer dan 40 jaar actief om de kinderen een onvergetelijke dag te geven. Zonder politiebewaking.

Joost Hooimeijer Barendrecht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden