lezersreacties

Nederlandse sporters

Vier pagina's over een kampioenschap waaraan Nederland niet meedoet (Trouw, 20 juni). Géén melding van een nieuw wereldrecord, geroeid in Poznan door twee landgenotes. Deze keuze van uw sportredactie bevreemdt mij. Graag meer aandacht voor de prestaties van Nederlandse sporters.

Machtelt Visser Utrecht

Wie houdt wie voor de gek?

Bert Keizer verwoordt in het interview met Stijn Fens op schitterende wijze waar de Verlichting ons, postmoderne mensen, heeft gebracht (Trouw, 18 juni). Als God bestaat, dan is het toch onbestaanbaar dat ik dat niet in de gaten heb? Mijn weten heeft het laatste woord. Wat ik niet weet bestaat niet. Wat ik niet kan denken is er niet. Wat ik niet zie kan er niet zijn. Wie houdt wie nu voor de gek, vraag ik mij af? De wijsgeer Socrates zei: Er is maar een ding dat ik zeker weet, namelijk dat ik niets weet. Iedereen die gestudeerd heeft, kent de ervaring. Hoe meer ik weet, hoe meer ik besef dat ik niet weet. Telkens ontstaan weer nieuwe vergezichten. Want ons denken en kennen is beperkt.

Bert eindigt met de mogelijke ontmoeting met God in de hemel: "Had u nou maar meer broodkruimels neergelegd, dan was ik als Klein Duimpje achter u aangelopen". Hier zijn er een paar: de Bijbel, de kerkvaders, de grote wolk van geloofsgetuigen door de eeuwen heen. Daar word ik nou vrolijk van!

Cees Hendriks Ede

Geen slachtoffer

Ik heb genoten van de levenslessen van de Pool Kris Florek (Tijd, 18 juni). Wat een prachtig mens. Hij laat zien hoe je ook kunt omgaan met discriminatie en onrechtvaardigheid.

Ik ga ervan uit dat er in alle culturen en etnische groepen mannen en vrouwen zijn te vinden met een vergelijkbare krachtige en positieve instelling. Trouw, geef deze mensen een podium. Zoveel meer aansprekend dan degenen die zich slachtoffer voelen van wat dan ook en onze samenleving aanklagen. Natuurlijk beschikt niet ieder mens over dezelfde capaciteiten. Maar er moet meer ruimte komen in alle media voor mensen als Florek.

Margreet van Persie Elspeet

Radertje in het geheel

In 'Wonen aan het water is in trek' lees ik weer de term 'lageropgeleiden' (Trouw, 16 juni). Zou het misschien een idee zijn om te gaan spreken over praktisch, ambachtelijk en kennis-opgeleiden?

Ik vind dat iedereen een radertje in het geheel is. Je zou de hoge heren en dames moeten horen piepen als hun kantoren niet schoongemaakt zouden worden of hun auto's niet gerepareerd. Ook een praktisch opgeleid iemand moet veel kennis in huis hebben. Meer waardering zou zoveel schelen.

Carolien van Grinsven Amsterdam

Stemmen over de Britten

Mijn voorstel is om referenda over het wel of niet in de EU blijven voortaan wat minder eenzijdig te maken. Als bijvoorbeeld de Britten mogen stemmen over wel of geen Brexit, dan mogen wij Europeanen vervolgens ook in een referendum stemmen of wij vinden dat de Britten wel of niet in Europa mogen blijven. En dan hanteren we het principe 'de meeste stemmen gelden'. Dat lijkt me een nuttiger soort referendum dan over het associatieverdrag met Oekraïne.

A.J. Algra Groningen

Niets nieuws

Zeeuwse toerisme-lobby houdt azc's tegen, want die rijmen niet met 'de vakantiebeleving' (Trouw 20 juni). Er is niets nieuws onder de zon, want in 1938 hielden de lokale VVV en de ANWB een opvangkamp voor Duits-Joodse vluchtelingen op de Veluwe tegen.

Koningin Wilhelmina wenste trouwens ook niet zo'n kamp, grenzend aan haar achtertuin. Het werd toen kamp Westerbork, ver in het noordoosten van het land. We zijn nu bijna 80 jaar verder en je zou hopen dat men wat geleerd heeft, maar in Zeeland staat de toerist voorop en wordt de vluchteling tegengehouden.

David Barnouw Amsterdam

Nooit goed

Sinds gisteren weten we wat ons, achterlijk volkje, ontbreekt: een Zeeuwse metropool! Nog maar enkele dagen geleden ontpopten we ons tot stoutste jongetje uit de klas vanwege onze totaal uit de hand lopende kustbebouwing.

Mocht u zich afvragen wat 'Hollanders' bij ons toch zo graag komen zoeken, dan weet u het nu: spijkers. Laag water genoeg, in weerwil van alle stortbuien die de afgelopen tijd onze krant doorweekten.

Wim Wattel Middelburg

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden