lezersreacties

SGP-Taliban

Tja, hoe gaat zoiets? Op een ochtend wordt de heer Sam Janse wakker en denkt met een geprangd gemoed aan het ernstige religieuze geweld in landen als Nigeria, Syrië. Dat brengt hem tot het besluit ons flink voor dit gevaar te waarschuwen. Hij kruipt achter zijn computer en schrijft een vlammend essay (Letter & Geest, 17 september) over... de SGP.

Pardon, de SGP? Ja, de SGP. De Taliban van de Veluwe, de koppensnellers van de biblebelt, die Nederland willen omvormen tot een refo-kalifaat. Want ze presteerden het tegen de komst van een moskee in Schoonhoven te zijn op grond van een tekst uit 1561. Daarmee bewezen ze rechtstreeks nazaten te zijn van christelijk intoleranten uit de vierde eeuw en gelijk te zijn aan Saudi-Arabië. Nou ja, behalve dan het wekelijks onthoofden van ongelovigen op vrijdag, maar dat is een detail. Ach heer Janse, wie is hier nu eigenlijk intolerant?

Geert Jager Houten

Nooit meer koud douchen

In de jaren zestig kregen wij, negen kinderen, van ons pa wekelijks een schrobbeurt in het lavet. Na een grondige reiniging met veel zeep gebeurde het afspoelen koud.

Pa hield de straal van de sproeier op zijn pols gericht tot hij de watertemperatuur tegen het vriespunt inschatte en zette hem dan vól op onze buik en rug. Een schrikbad dat wel een minuut duurde. Ontstienen noemde hij dat. We zouden er flink van worden. Deze behandeling heeft ontegenzeggelijk de weerstand langdurig verhoogd. Mijn weerstand tegen ziektes (ben zelden ziek) en mijn weerstand tegen koud douchen. Ik doe het nóóit meer.

Remi Verhagen Venlo

Beelden verschuiven

Pieter Geenen voelt zich aangesproken door kritiek op zijn cartoon in Trouw van zaterdag 10 september. Misschien ben ik wat te vrijmoedig geweest, laat hij weten volgens de brief van de hoofdredactie (Opinie, 17 september). Hij vraagt zich af wat God betekent in deze tijd en hoe mensen zich hem voorstellen, vroeger en nu.

Dat mensen zich gekwetst voelen om God als VVD'er, Jezus als SP'er en de Heilige Geest als zwevend voorgesteld te zien is natuurlijk jammer, maar vooral voor henzelf. Geenen zet mensen met zijn cartoons aan het denken, in dit geval over geloof en religie, en dat lijkt me een goede zaak. Je kunt over God nooit te veel denken en dan spreekt het bijna vanzelf dat de beelden verschuiven en als het goed is: ruimer worden.

Meneer Geenen, u helpt daarbij, dank u wel en ga ermee door.

Geert Jan Olijslager Emmen

IJdeltuiterij

U heeft zich enkele jaren geleden laten registreren als donor om zo mensen te helpen met een ernstig gezondheidsprobleem. Er komt een wet die dat hulpprincipe ondersteunt. In die wet staat dat u dat niet hoeft te doen als u het niet wilt.

U meldt zich af als donor omdat u tegen de wet bent. Een wet die probeert die mensen met ernstige problemen verder te helpen. U twittert vervolgens dat u zich heeft uitgeschreven omdat u niet een zak organen bent. Hoeveel ijdeltuiterij kan een mens eigenlijk verdragen?

Frank Hendriks Nijmegen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden