lezersreacties

Niet zo doen

Het voorstel van de PvdA en GroenLinks om het belang van kinderen tot grondslag te maken voor de asielaanvraag lijkt sympathiek. Maar kunnen we ons situaties voorstellen waarin het wel in het belang van het kind zal zijn om teruggestuurd te worden? Naar de armoede van Pakistan, de slechte gezondheidszorg in Nigeria, de honger in Zimbabwe of het slechte onderwijs in Gambia? In vrijwel elk land is iets te vinden waarom het niet in het belang van het kind is en daarmee mist het voorstel de mogelijkheid om nog onderscheid te maken tussen kinderen uit gevaarlijke oorlogsgebieden en hen die hier naar toe komen in de hoop op een beter leven.... niet zo doen dus.

Christo Weijs Eindhoven

Volendamse dracht

In hun oordeel over de outfits op Prinsjesdag kraken Bles en De Groot de keuze van Bussemaker af door deze te vergelijken met Volendamse klederdracht (Trouw, 21 september). Kennelijk hebben zij nog nooit de zondagse, Volendamse klederdracht voor vrouwen in het echt mogen aanschouwen, want die is van een ongekende schoonheid.

Jacob de Boer Amsterdam

We zeuren volop

Die Pieter Geenen slaat weer eens de spijker op zijn kop (Trouw, 22 september). Het gaat ons voor de wind en dat is vervelend, lijkt het wel. We zeuren volop. In de Kamer ook, wat slechts tien vragen voor de premier oplevert en geen controlerend parlement. Over klimaatverandering horen we vrijwel niets. Maar het weer is ook te mooi.

Jan Willem van der Linden Loenen

Bang voor de ander

Onlangs bezocht ik het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Daar ontdekte ik iets wat ik nooit had geweten. Ik wist dat veel Joden in Nederland afkomstig waren uit het Spanje en Portugal: vluchtend voor vervolging. En dat de christelijke inquisitie daarvoor verantwoordelijk was. Maar niet dat ze honderden jaren onder islamitisch bewind onder wisselende omstandigheden geleefd hadden. En dan luister ik naar Geert Wilders in zijn inbreng over de gevaren van islamisering en onze christelijke wortels. De islam wordt gelijkgesteld met eeuwenlang antisemitisme. Fons Jansen zong het al: Iedereen is bang voor de ander.

Ted Schilder Emmen

Diversiteitsbeleid

De verkiezingscampagne zal gaan over zaken waarop de politiek geen of in ieder geval weinig beleid kan maken (Trouw, 20 september). Daar wil ik een kanttekening bij maken: de politiek heeft wel degelijk mogelijkheden. Weleens gehoord van diversiteitsbeleid? In veel organisaties en bedrijven is het een hot item: effectief omgaan met verschillen tussen mensen. Waarom dit niet ook toepassen op de organisatie van Nederland? Het is een mogelijk antwoord op veel sociaal-culturele uitdagingen waar ons land voor staat.

Albertine Zanting Berg en Terblijt

Ministers en mobieltjes

Tijdens het kijken en luisteren naar de Algemene Beschouwingen erger ik mij. Als de woordvoerders van de partijen aan het woord zijn, zit het hele vak met ministers op hun mobieltjes te appen, mailen of weet ik wat nog meer.

Piet Kaal Dieren

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden