lezersreacties

Populisme en machtenscheiding

Frank van den Heuvel vertrouwt te veel op de machtenscheiding (trias politica) als waarborg tegen populisme (Opinie, 4 januari). Want die scheiding is helaas gebrekkig en dat is juist zo gevaarlijk. Ze is geen vast gegeven, de rechtsstaat net zo min, al ziet men dat graag wel zo. Wetgeving en bestuur lopen door elkaar heen, waarbij particuliere en algemene belangen vaak verweven zijn, en zo heeft de rechter het nakijken. De politici bekommeren zich daar niet om. Ze huilen mee met de wolven in het bos. Meer rechtvaardigheid is de enige remedie tegen losgeslagen populisten. Dan moet men wel de rechtsstaat en dus de machtenscheiding in ere houden. Politici zouden zich van populisten moeten onderscheiden door daarnaar te streven en hun principes voorop te stellen. Ik ben benieuwd of ze daartoe in staat zijn.


mr J. Wedeven Groningen

Hoezo misleidend

De VVD-Kamerfractie heeft blijkbaar niets beters te doen dan zich druk te maken over de naam van vleesvervangers. Een vegetarische hamburger mag geen hamburger meer heten. Dat zou misleidend zijn. De VVD schat de burgers niet hoog in. Alsof iemand zou denken een stuk dood dier te kopen als het etiket 'vegetarische schnitzel' vermeldt.


Kees Posthumus Apeldoorn

(H)erkenning hoogbegaafdheid

Lezer Willem van den Berg reageert op het artikel over werkloze hoogbegaafden (Opinie, 5 januari). Hij meent dat je als hoogbegaafde blijkbaar niet zo slim bent op alle gebieden, zeker niet in sociale vaardigheden, en zo vaak in de problemen komt. Ik denk dat het zo niet in elkaar steekt. Een hoogbegaafde leeft in een wereld waar mensen om hem heen doorgaans normaal begaafd zijn. Vergelijk het met een normaal begaafde in een wereld waar minder of zwak begaafd de norm is. Dat betekent dat je continu aanloopt tegen zaken die voor jouw gevoel te traag verlopen, en de dagelijkse gang van zaken langs een stramien verloopt waarin je je niet herkent. Dat vraagt om een gekmakend aanpassingsvermogen. Geen mens functioneert goed in een setting waarin hij zich onmachtig en ongelukkig voelt. Natuurlijk past de wereld zich niet aan en wordt verwacht dat een hoogbegaafde omgang vindt. Maar meer (h)erkenning van hoogbegaafdheid en het bieden van ruimte voor bijzondere talenten en oplossingsvaardigheden nemen onnodige frustratie weg. Bovendien snijdt het mes aan twee kanten.


Else Kingma Overveen

Eerherstel voor Kleine

Erg genoten van het artikel over de laatste Elfstedentocht (Verdieping, 4 januari). Een prachtige sportdag was het toen. Eén ding knaagt: de diskwalificatie van Piet Kleine, de sterkste man van de dag. Het zou het Elfstedenbestuur sieren om hem te rehabiliteren voor de 'fout' van de stempel. Dit icoon van de schaatssport verdient het om zijn plek in het klassement terug te krijgen.


Jos Rutte Heerhugowaard

Vrouw even vergeten

Bedankt voor uw berichtgeving over de Tocht der Tochten. Wel wil ik erop wijzen dat in 1997 behalve Henk Angenent bij de heren ook Klasina Seinstra won, bij de vrouwen.


Jan van den Hoff Harlingen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden