lezersreacties

Uitslagen

Heeft Trouw het zaterdagvoetbal definitief de rug toegekeerd? Ik mis de uitslagen van de tweede en derde divisie en zelfs de uitslagen van buitenlands voetbal. Wist u dat duizenden liefhebbers zaterdags wedstrijden bezoeken? Ik zou een lans willen breken om die uitslagen in mijn krant te lezen.

Haijo G. Smid Ermelo

Geen plek om te mediteren

De reactie van Fieke den Hollander ('Heren, ik nodig u uit te gaan zitten') doet vermoeden dat zij ofwel weinig met de trein reist ofwel nooit van het toilet gebruik hoeft te maken (Lezersreacties, 3 september). Daar wil je namelijk ook als vrouw echt niet op gaan zitten, laat staan een poosje gaan mediteren!

Mechteld van der Veen Haarlem

Hoezo verveling

In tegenstelling tot Bert Keizer heb ik genoten van Zomergast Andrea Maier (Trouw, 2 september). Wie kan er nu bezwaar hebben tegen een zo lang mogelijk leven in een fit lichaam? Want dat is toch waar het eigenlijk over ging.

Verlangen naar het einde uit verveling vind ik wel een heel vreemd argument. Ik ben nu zelf 55 jaar, maar er is nog zoveel waar ik me over kan verwonderen en er is nog zoveel te leren en mee te maken. En er is ook na The Beatles nog muziek gemaakt en er worden nog steeds boeken geschreven, dus waarom steeds herhalen?

Ben het natuurlijk wel met de heer Keizer eens dat het verlengde leven geen verlenging van aftakeling moet worden, maar toch: Andrea Maier kan me niet snel genoeg gaan!

Gerrit Hoff Dronten

Nog eens vier jaar

In weerwil van de prikkelende aankondiging 'Merkel, schei uit!' ademt het beschouwende artikel van Henri Beunders in mijn beleving een - kritische, dat wel - lofzang op de drijfveren, de dienstbaarheid en de Sisyphus-achtige instelling van de Duitse Bondkanselier Angela Merkel: Sisyphus, die telkens opnieuw een steen berg op rolt (Letter & Geest, 3 september). Een beeld van doorzettingsvermogen, hoop en optimisme om voortdurend de draad weer op te pakken. Een plichtsbesef dat haar met de paplepel was ingegoten: "Dat wij ons ambt en plicht o Heer, getrouw verrichten tot uw eer." 'Anderen' hadden rechten, 'wij' moesten onze plicht doen.

Als Merkel zich fit voelt, vitaal en jong en ze wil het, dan kan ze het best nog eens vier jaar 'schaffen'.

Abram Blaak Hoogezand

Beter dan placebo

Was het maar waar dat "onderzoek moet hebben aangetoond dat nieuwe medicijnen beter zijn dan de bestaande, voordat het eerste doosje in de apotheek ligt" (Trouw, 3 september).

Dat zou een hoop nieuw/nieuwer/beter/best dure onzin-medicijnen schelen. Nieuwe medicijnen hoeven alleen maar beter te zijn dan een placebo. Zelfs als ze minder goed werken dan bestaande medicijnen of meer en ernstiger bijwerkingen hebben, worden ze goedgekeurd, als ze het maar, vaak na veel gesjoemel, beter doen dan een placebo. Door dit foute statement aan het begin van dit artikel wordt een volstrekt onjuist beeld van de farmaceutische industrie geschetst.

Mirjam van Delft (arts) Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden