lezersreacties

Smartegeld

Ik heb nu voldoende van het leven van Juliana gelezen in het boek van Jolande Withuis en ben nu ook overtuigd dat Amalia haar toelage van 1,5 miljoen gewoon moet krijgen. Ik zie het als vooruit betaald smartegeld, zij zal met alles wat ze gaat doen en zeggen beschreven en besproken worden. Geef haar ruimhartig een toelage en wens haar sterkte toe.

Tiny Piek Lochem

Kramp

Als je bij een plotseling opkomende kramp in je been (Het consult, 28 oktober) je voet alleen maar constant op en neer blijft bewegen, is de spierpijn in 1 à 2 minuten verdwenen. Dat kan gewoon liggend gedaan worden. Ik doe dit al jaren zo en is heel eenvoudig.

Joop Feenstra Amsterdam

Veel leren

Wat een mooi stuk van mevrouw G. Croes, met haar 90 levensjaren achter de rug (Opinie, 28 oktober). Een zeer weloverwogen, doorleefde reactie op de discussie rond het voltooide leven met een pleidooi voor een levensbegeleider. Wat kunnen wij toch veel leren van ouderen. Maar dan moeten we er wel de tijd voor nemen er rustig voor gaan zitten en actief luisteren.

Albert Boeyinga Numansdorp

Bejaard en afgedankt

Johan ten Hove vindt Clinton en Trump bejaard want 69 respectievelijk 70 (Opinie, 31 oktober). Dat is, volgens hem, te oud voor de baan van president. Discriminatie is het maken van onderscheid op grond van niet relevante factoren. De enige argumenten die ik bij Ten Hove kan ontdekken is de stelling dat bij ons mensen van 69 en 70 al met pensioen zijn en dat beide kandidaten, indien ze acht jaar zouden blijven zitten, dan tegen de 80 lopen. Als dat relevante factoren zouden zijn moet de pensioenleeftijd dus verlies van passief kiesrecht inhouden en had paus Franciscus, die in december 80 wordt, niet eens gekozen mogen worden.

W. Stoop Santpoort Noord

Hoe je een steenmarter wegjaagt

In het artikel 'Leer maar leven met steenmarters' zegt een projectmedewerker bij Landschapsbeheer Friesland: "Je gaat hem niet wegkrijgen" (Trouw, 31 oktober). Ik verschil met hem van mening. De steenmarter is wel degelijk uit je schuur of zolder te verdrijven.

Zelf was ik het slachtoffer van een steenmarterfamilie op mijn zolder, een penetrante lucht van urine was het gevolg. De gemeente werd om hulp gevraagd maar deze instantie zei: Het is een beschermde diersoort etc.

Hoe kreeg ik deze dieren dan weg op een legale manier? Eenvoudig. Steenmarters zijn nachtdieren en slapen dus overdag. Ik heb de radio op zolder gezet en de gehele dag keiharde popmuziek laten horen. De volgende dag was de gehele familie verdwenen.

Wim Vlaanderen Zwolle

Ruilen

'Design tegen eenzaamheid' is de kop van een verhaal in de krant van zaterdag (Trouw, 29 oktober). Mijn schoonvader ruilt dagelijks de krant met de buurman. Nu die buurman gaat verhuizen, realiseer ik me hoe belangrijk dat was: een dagelijks teken van leven. Dus tip tegen eenzaamheid: ruil de krant!

Gerri Weiland Ede

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden