lezersreacties

VVD en klimaat

Op aanraden van klimaatsceptici schrapt de VVD de urgentie van klimaatmaatregelen uit het programma (Trouw, 1 maart). Inderdaad is niet met 100 procent zekerheid aangetoond dat de klimaatverandering gevolg is van menselijk handelen. Het gaat immers om een wetenschappelijke consensus met een geringe onzekerheidsmarge. Op die marge beroepen klimaatsceptici zich. Wanneer je arts je meedeelt dat een ontdekt gezwel waarschijnlijk - maar niet met zekerheid - kwaadaardig is, dan zul je aandringen op directe maatregelen. Verbijsterend dat dat met een wereldwijde bedreiging anders ligt. Of is het: nu de klimaatbedreiging niet de sceptici van de VVD geldt maar vooral hun kinderen, zien zij geen noodzaak in actie te komen?

Jos Koning Nijmegen

undefined

Zwemles

Drie uur gymles per week blijkt te kostbaar. Een uurtje gym erbij betekent 2200 nieuwe gymzalen (Trouw, 28 februari). Er is een eenvoudige oplossing: zwemles. De beste vorm van bewegingsonderwijs. Worden de zwembaden ook weer volop benut.

Gerard Laernoes Hippolytushoef

undefined

Kletspraat

Trouw (1 maart) schrijft over Jacques Tichelaar: 'In 2013 bemoeide de commissaris, die katholiek is, zich met een conflict tussen zijn zwager, die eigenaar is van een hotel/restaurant, en de gemeente Coevorden.' Wat is dit voor kletspraat? Moet ik erop bedacht zijn dat mijn lijfblad binnenkort zinnen debiteert als: 'De VVD-woordvoerder, die linksdragend is, haalde in het begrotingsdebat Aristoteles aan'?

Henk Kouwenhoven Zeist

undefined

Wilders-retoriek

Misleidend en kwetsend vind ik de column van Heere Heeresma jr. van 28 februari, 'Het parlement is geen klooster'. Het staat bol van de valse Wilders-retoriek. Veel partijen weigeren samenwerking met de PVV vanwege de standpunten van die partij, niet 'door een coalitie te vormen met als enig doel de PVV uit de regering te houden'. Volgens ons staatsrecht heeft alleen de partij die meer dan de helft van de stemmen heeft gekregen recht op regeringsmacht. Het enkele feit dat een partij meer stemmen heeft dan enige andere partij geeft haar geen ander recht dan dat op de meeste zetels. Voorts is de vergelijking tussen politici en hoeren voor beide groepen onjuist en kwetsend.

Jan de Leeuw Hoogerheide

undefined

In gesprek

Blij ben ik met het artikel van Ad van Nieuwpoort (Opinie, 28 februari). Ook ik heb er moeite mee dat predikanten en andere kerkmensen vinden dat we toch vooral in gesprek moeten met mensen die met de club van de heer Wilders sympathiseren. Mensen mogen wat mij betreft best ontevreden zijn over van alles en nog wat (ook ik ben niet altijd tevreden), maar laat je toch vooral niet verleiden tot een stem op een beweging die de vrijheid van godsdienst kennelijk beschouwt als iets exclusiefs voor joden en christenen. Terecht zegt Van Nieuwpoort dat de tijd van het stemadvies vanaf de kansel gelukkig achter ons ligt, maar ik hoop dat zijn bijdrage velen aan het denken zal zetten.

Luuk Lodder Woerden

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden