lezersreacties
Plaagdier
Het artikel over de eikenprocessierups In de Verdieping van 28 juni begint met het woord 'plaagdier'. Dat klinkt logisch, maar is het niet. De correcte term (zoals gehanteerd door het expertisecentrum op dit gebied, het Kennis en Adviescentrum Dierplagen), is 'dierplaag'. Er is immers geen enkel dier op deze wereld met de intentie om te plagen. Wel zijn er dieren die (meestal als gevolg van ingrijpen door de mens) in aantal of anderszins, als lastig worden ervaren en dan een plaag kunnen vormen. Zo ook bij de eikenprocessierups. Als gevolg van monocultuur met lange eikenlanen (de snelwegen waar het artikel over spreekt) maken we paradijsjes voor deze rups die dan ook terecht in grote aantallen daar te vinden is. Kortom, plaagdieren bestaan niet. Dierplagen wel en die zijn vrijwel altijd het gevolg van menselijk ingrijpen. Welbeschouwd is er wellicht één plaagdier, de mens, die vele ecosystemen verstoort.
Ton Oomen Oss
undefined
Complotdenker Baudet
Een onthullend gesprek tussen Thierry Baudet en Paul van Tongeren (de Verdieping, 30 juni). Baudet, hoog opgeleid en welbespraakt, laat zich behoorlijk kennen. Waar van Tongeren aangeeft waarom gestreefd moet worden naar politieke eenheid antwoordt Baudet dat het de diversiteit van marktpartijen is die voor bloei zorgt. Twee totaal verschillende zaken. Hij is een complotdenker op het paranoïde af: "De EU is ontwikkeld door radicale antidemocraten, om nationale parlementen buitenspel te zetten". Ten slotte presenteert hij een sterk staaltje van zwart-witdenken ofwel populistische versimpeling: de intellectuelen hebben ongelijk, het volk heeft gelijk. Zijn opmerking "Hoe meer opleiding mensen hebben genoten, hoe groter de kans dat ze domme dingen vinden", spant de kroon. In zijn naïviteit vermeldt hij nog wel dat hijzelf daarop een uitzondering is, terwijl uit dit stuk zo heerlijk helder het tegendeel blijkt.
Arie Theisens Zeist
undefined
Bloedroes
Jan Verplaetse legt uit dat 'bloedroes' geen chemische oorzaak heeft en enkel te verklaren is vanuit een omgekeerde, zwarte romantiek (de Verdieping 28 juni). Zoals genieten van een onweer terwijl je veilig op je balkon staat. Weten we nu ook wat Nigel Farage beweegt; hij geniet van de ravage die zijn Leave-campagne achtergelaten heeft terwijl hijzelf tot het veilige establishment behoort. Bloedroes.
Bernadette Verhagen Venlo-Blerick
undefined
Slavenhandel
Het slavernijverleden is inderdaad een periode uit de geschiedenis waar wij Nederlanders niet trots op hoeven te zijn. Maar waar ik mij wel enorm aan stoor, is dat ik zeer regelmatig in Trouw moet lezen dat Nederland aan de slavenhandel de Gouden Eeuw of de Amsterdamse grachtenpanden te danken heeft. Dit is volstrekt onzinnig. Nederland heeft zijn rijkdom uit de Gouden Eeuw te danken aan de handel met de landen rond de Oostzee en de winstgevende eerste multinational de VOC. De slavenhandel van de WIC was echter verliesgevend en de WIC ging daarom al in 1674 failliet en werd in 1675 opnieuw opgericht. Of komt volgens Antoin Deul de nootmuskaat en de zijde nu opeens ook uit Suriname?
Angelo de Groot Leiden
undefined