lezersreacties

Hoofdpieternel

Ik stel voor dat de nieuwe hoofdpiet een vrouw wordt, Hoofdpieternel dus. Zij kan samen met de Sint een nieuwe, minder overspannen koers kiezen voor de Pakjesboot. En voor Sint is het vast ook weleens verfrissend om een vrouw om zich heen te hebben.

Ante Drijver Voorburg

Racisme of kunst

Kan iemand mij uitleggen waarom het racisme is wanneer je Sylvana Simons 'hoer' noemt, terwijl wanneer je Erdogan 'geitenneuker' noemt dat vrijheid van meningsuiting is of zelfs kunst?

J. van Bolhuis Wildervank

Rood licht helpt ook

'Meer asfalt is niet altijd nodig tegen de files', kopte u (Trouw, 26 mei). Ook maatregelen tegen snelheidsovertredingen zijn niet altijd zo effectief als we denken. Net terug uit Portugal heb ik weer eens mogen ervaren dat flitspalen ook niet altijd nodig zijn tegen snelheidsovertreders. Bij het binnenrijden van elke Portugese plaats word je eerst opzichtig gewaarschuwd voor controle van de maximum snelheid van 50 km/u. Even verderop staan knipperende verkeerslichten, die op rood springen wanneer je je snelheid niet tijdig hebt aangepast. Zo laat je het wel om harder te blijven rijden: er wordt letterlijk op de rem getrapt. Uiterst effectief en de verkeersveiligheid in de bebouwde kom is er direct bij gebaat. Doordat boetes achterwege blijven, is het draagvlak onder de automobilisten groot. Het kost je immers alleen je snelheid in plaats van je portemonnee. Zou hier in Nederland ook best kunnen werken.

Ron Elsinga Hummelo

Na morfine, niet erdoor

Aangaande huisarts Tromp deed de Raad van State de uitspraak: 'De Inspectie besloot Tromp in oktober 2013 te schorsen nadat hij in augustus een terminale patiënt met een hoge dosis morfine om het leven bracht' (Trouw, 2 juni). Morfine zou de oorzaak zijn van het overlijden. Er had moeten staan dat huisarts Tromp een ernstig zieke terminale patiënt een hoge dosis morfine heeft gegeven (wat niet per se slecht hoeft te zijn gezien een verklaring van een getuige-deskundige), waarna de patiënt is overleden.

Dit omdat de patiënt ook zonder morfine zeer wel was overleden aan het onderliggend lijden, maar dan op een afschuwelijke manier.

Albert Boeyinga Numansdorp

Mijn God...

Met grote instemming las ik de column van Heere Heeresma 'Mijn God bestaat niet' (Opinie, 31 mei). Zelf ben ik vijf jaar geleden vriend geworden van een prettige en actieve Remonstrantse Gemeente. Maar de ledenwerfactie 'Mijn God ....' van de landelijke Broederschap is bij mij volkomen verkeerd gevallen. Op deze wijze gebruik maken van moderne marketingmiddelen teneinde mensen te werven voor jouw geloofsgemeenschap gaat lijnrecht in tegen mijn geloofsbeleving. Ik maak prachtige diensten mee met mooie liederen en inspirerende preken. In cursussen en gespreksgroepen is volop ruimte voor verdieping en verdere oriëntatie op theologisch en filosofisch terrein. Daar vertel ik graag anderen over. Die beleving met anderen te delen, lijkt mij een natuurlijker weg dan schreeuwende billboards op de stations.

Peter Hofman Enschede

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden