lezersreacties

Domme Denker

'Bij Denk mag je zijn wie je bent', luidde kop boven een artikel over de nieuwe politieke beweging (Trouw, 7 oktober). Je mag dus ook dom zijn. Dat maak ik tenminste op uit een uitlating van een van de leden. Die vraagt zich af 'waarom er hier alleen maar mensen met een andere afkomst zijn'. En daarna de oplossing: "We moeten naar Doetinchem, naar Aalten, daar hebben ze nog nooit een allochtoon gezien". Die domme Denker weet kennelijk niet dat Aalten een eigen Turks centrum heeft, dat het hele gebied langs de Oude IJssel, waar ook Doetinchem aan ligt, een grote Turkse, Spaanse en Joegoslavische gemeenschap kent/heeft gekend. Hoezo nog nooit een allochtoon gezien?!

Jan Draaijer Aalten

Weg met die oorlogsretoriek

Wat een vreselijke opening:'Samen met de Duitsers tegen Rusland'(Trouw, 7 oktober). Waarom geen aanhef zoals: Duitsland en Nederland doen een gezamenlijke oefening op Kreta? Ik kreeg het nare gevoel dat er een oorlog op komst is en wij ons extra moeten beschermen tegen de Russen. De volgende stap is dan: bewapenen wij ons wel voldoende. En: meer geld voor defensie.

Margreet Rota Borger

Hiemstra, blijf bij de les

Gerrit Hiemstra krijgt een plaats in de Duurzame 100 vanwege zijn uitspraak na een hevige hagelbui: "Welkom in het nieuwe klimaat. Wen er maar aan. Dit gaat in de toekomst vaker gebeuren." Hiemstra zou moeten weten dat extreme verschijnselen geen klimaatverandering betekenen. Het klimaat is het gemiddelde weer over dertig jaar. Pas als het dertigjarig gemiddelde verandert, mag hij ons welkom heten. Niemand weet of extreme buien in de toekomst vaker zullen optreden. Het KNMI spreekt hierover slechts in termen van scenario's: als de westelijke circulatie toeneemt, krijgen we meer regen, en als het dan ook nog gemiddeld warmer wordt, krijgen we nog meer regen. Maar als de circulatie anders wordt, geldt een ander scenario.

Een weerman die het verschil niet weet tussen weer en klimaat, die ongefundeerde voorspellingen doet en die met een triomfantelijke lach de kijkers klimaatangst aanjaagt: wat is daar duurzaam aan?

Frans Dijkstra Ommen

Congratulations?

In een advertentie van de universiteit van Groningen wordt Ben Feringa gefeliciteerd (Trouw, 8 oktober). Prachtig natuurlijk. Alleen waarom moet een Nederlandse Nobelprijswinnaar, die zijn werk dankzij Nederlandstalige belastingbetalers heeft kunnen verrichten, door een Nederlandse universiteit, die ook dankzij Nederlandstaligen kan bestaan, in een oer-Nederlandse krant als Trouw met (praktisch alleen) Nederlandstalige lezers in het Engels worden gefeliciteerd? That's the limit, zouden ze in Groningen zeggen.

C. van Bree taalkundige te Leiden

Modderworstelen met Trump

Natuurlijk laat het tien jaar oude filmpje zien wat we allang wisten: Donald Trump deugt niet en is ongeschikt voor het presidentschap. Maar moet je dit soort middelen wel in de strijd werpen? Een strijd die toch al verworden is tot een miljoenen kostende partij modderworstelen waarbij het allang niet meer over de inhoud van te voeren beleid gaat maar om het wie de meest effectieve jij-bakken plaatst. Als dit het niveau is van de toonaangevende democratie in de wereld, dan is het met die democratie somber gesteld.

Arie Theisens Zeist

Vergeef de dader

Vergeving speelde voor Natascha Kampusch niet alleen na afloop, in de therapie, maar al tijdens de ontvoering een cruciale rol (de Verdieping, 7 oktober). In de documentaire '3096 days in captivity', een jaar na haar bevrijding, zegt zij: "Ik heb hem werkelijk gehaat, omdat hij mij zo kwelde. Het geheim dat ik het door al die jaren heen toch heb uitgehouden is feitelijk dat ik hem...(ze aarzelt)...in één seconde...eigenlijk alles al vergeven heb..., dus, ja...als ik het hem niet zou hebben vergeven, dan, dan... was ik zelf zo vol haat en negatieve gevoelens geweest, dat het helemaal niet uit te houden zou zijn geweest..., dan zou ik ook lichamelijk ten gronde zijn gegaan." Indrukwekkend om te horen van een destijds achttienjarige: 'In één seconde'. Dat wil zeggen in een flits: niet ík maar híj is de werkelijke gevangene.

Het artikel suggereert dat Natascha Kampusch na afloop in psychotherapie 'geleerd' heeft om de dader te vergeven uit eigenbelang: "Als je vergeeft, krijg je rust". Haar woorden van tien jaar geleden zetten naar mijn idee dit vergeven ook bij haar in een veel wijder perspectief.

Abel Drent Tuitjenhorn

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden