lezersreacties

Contact met de Russen

In het artikel 'Van Bommel: Geen samenwerking met Russen' (Trouw, 18 februari) ziet dit Kamerlid zich genoodzaakt aan te tonen dat hij voorafgaand aan het Oekraïnereferendum geen contact heeft gehad met Russen. Wat als dat wel was gebeurd? Zou hij dan tot staatsvijand worden verklaard? De oplossing voor de langzamerhand potsierlijke anti-Ruslandhysterie geven enkele zinnen op pagina 27 van de krant: 'Diepgaand, persoonlijk contact vergroot wederzijds begrip en waardering tussen jong en oud'. Als we dat eens zouden toepassen op onze relatie met Rusland! Dan zou duidelijk worden dat de Russische bedreiging van de EU niet bestaat en dat het terugbrengen van de Krim onder Russisch gezag onder meer diende om te voorkomen dat de Krim een basis zou worden van de verder oprukkende Navo, wat een vernedering van Rusland zou hebben betekend.


Rob Landré Helmond

Terug naar tijd voor Drees?

Naar aanleiding van het verkiezingsthema in Trouw 'jong en oud en de AOW': solidariteit is iets lastigs. Als alleenstaande betaal ik mee aan het weduwen- en wezenpensioen van anderen die nog nooit gewerkt hebben. Als zzp'er spaar ik geld voor tijden van nood, ook voor ziekte en pensioen, maar dat wordt nooit als zodanig meegerekend; dus daar heb ik al die jaren


4 procent belasting over mogen betalen. En nu is de AOW-leeftijd verhoogd, in feite worden tienduizenden euro die zijn beloofd niet uitbetaald. Ik denk dat iedereen als de dood moet zijn als de AOW verdwijnt. Wat doen we straks met al de ouderen zonder pensioen, zzp'ers die niet sparen en 50-plussers die niet meer aan de bak komen. Die gaan aankloppen bij de kinderen. Zitten we zo weer in de tijd voor Drees.


Pauline Prior Amsterdam-Driemond

Biomassa per vervuilend schip

Volgens Wim Willeboer is biomassa de brandstof voor de toekomst (Opinie, 18 februari). Hoe komt hij erbij dat de subsidiebedragen niet zo hoog zijn omdat met biomassa zoveel duurzame energie wordt opgewekt? Wordt het milieuvervuilend vervoer per schip van biomassa uit het buitenland naar onze centrales vergeten? Wij hebben in Nederland onvoldoende biomassa om onze centrales bij te stoken, en zeker om, zoals Willeboer zegt, de kolen helemaal te gaan vervangen. Dit is de wereld op zijn kop.


T. Huisman Barneveld

Alternatieve waarheid

'Hoe weet Donald Trump wat het volk wil?', kopt Trouw boven een opiniestuk (18 februari). Geen moeilijke vraag. Trump weet wat hij wil en Trump is het volk. Een alternatieve waarheid als een koe.


Pierre Joosten Soest

Klaver is geen sprookjesprins

Heeft Jan van Riezen uit Assen wel de moeite genomen het verkiezingsprogramma van GroenLinks te lezen (Lezersreacties, 18 februari)? Het lijkt er niet op. Daar staat helemaal niet in dat vluchtelingen onbeperkt toegelaten moeten worden. Wat er wel in staat: 'We moeten bindende afspraken maken over de humane opvang en bescherming van vluchtelingen. De asielprocedure moet individueel, rechtvaardig en zorgvuldig zijn en bij afwijzing moet een veilige terugkeer mogelijk zijn.' Dat is een duidelijk verhaal en in het geheel geen sprookje.


Gert Stegeman Hilversum

Dikkere pensioendeken

In aansluiting op uw artikel 'Tegengif voor een generatieoorlog' (Verdieping, 17 februari): het vermogen van pensioenfonds ABP groeide in 2016 naar meer dan 380 miljard en toch blijft het zogenaamd zorgelijk. Jongeren hebben van 2006 tot en met 2016 bruto ongeveer 8 miljard aan premie ingelegd. Inclusief werkgeverspremie komt hun aandeel in het ABP op zo'n 24 miljard. Met nog eens vijf verzekerde jaren erbij komen we uit op ongeveer 36 miljard. Ik begrijp dat jongeren graag een pensioendeken in de kast hebben, maar een dikkere kun je nauwelijks krijgen. Per saldo eisen ze een dekbed voor de prijs van een kussen. En nu zitten oud en jong samen aan tafel voor vredesbesprekingen, begrijp ik. Jongeren kunnen beter zoete broodjes in plaats van een mes meenemen, vind ik.


Frits Schuurman Waalre

Technocratisch stelsel

Ephimenco droomt van een technocratisch stelsel in Nederland (Trouw, 18 februari). Dit zal mijns inziens de afstand tussen politiek en burger alleen maar vergroten. Ik wil een systeem voorstellen waarin alleen leden van een partij mogen stemmen. Tegen een laag bedrag worden kiezers lid en zullen zo meer betrokken raken bij de ideeën van die partij en de politiek in het algemeen.


Harm Hania Sint Nicolaasga

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden