lezersreacties

Oekraïnereferendum

In het onderzoek naar stemgedrag rond het Oekraïne-referendum zei slechts een fractie nee vanwege de militaire samenwerking (Trouw, 18 november). Mij lijkt dat ongeloofwaardig. Wie zich realiseert dat de tekst van het handelsverdrag letterlijk oproept tot aanschaf door Oekraïne van westelijke wapensystemen en het houden van gezamenlijke legeroefeningen kan zulks alleen maar gelezen worden als een oorlogsverklaring tegen Rusland. Het wordt tijd dat de USA een andere politiek van de EU vraagt jegens Rusland, en dat lijkt te gebeuren met de nieuwe president aldaar.

G.R. de Regt Etten-Leur

undefined

Verdrinkende migranten

'Schipbreuken hebben in twee dagen tijd zeker 340 migranten het leven gekost' (Trouw, 18 november). Ooit - was het twee jaar geleden, was het vorig jaar? - nog voorpaginanieuws, halen verdrinkende migranten nog steeds de krant, maar de 'nieuwswaarde' van de massale sterfte is inmiddels aanzienlijk geslonken tot het kleinste berichtje op de buitenlandpagina. Ik haal de krant ook, 's morgens vroeg uit de brievenbus, en mijn hart draait om in een machteloos lijf.

Guus Koelman Rotterdam

undefined

Klachten over Witte Piet?

Wanneer beginnen de gekleurde mensen te klagen dat ze gediscrimineerd worden, omdat de Pieten nu wit moeten zijn?

Maria Kruithof Hilversum

undefined

Obama schrijft niet zelf

Dat woordkunstenaar en stylist Wim Boevink valt voor de fraaie speeches van Barack Obama, zoals nu weer in Athene, verbaast me niet (Trouw, 17 november). Zelf was ik ook onder de indruk toen ik hem tijdens een bezoek aan Myanmar aldaar een 'lesje democratie' zag en hoorde geven. Maar naïef is het natuurlijk wel, want je ziet Obama slechts een speech uitspreken, je ziet hem geen speech schrijven.

Voor dat laatste moet je zijn bij iemand als John Favreau, schrijver van Obama's speeches tijdens diens race naar het Witte Huis. Zeker is dat Obama over een heel team van speechwriters beschikt. Let ook eens op de 'onzichtbare' schermpjes naast Obama's spreekgestoelte. Die moeten zijn voorgelezen speeches spontaan doen lijken. Nee, Obama is geen Perikles. Die schreef zijn indrukwekkende toespraak zelf. Van Obama kunnen we slechts vaststellen dat hij een groot voordrachtskunstenaar is.

Piet Disveld Zaandam

undefined

Zet Wilders aan het werk

Een grote mond snoer je niet met nog meer woorden, elke ouder weet dat. En de boete die de heer Wilders mogelijk opgelegd krijgt, betaalt uiteindelijk de burger zelf. Laat hem een week schoonmaken in een Marokkaans restaurant of vrijwilligerswerk doen bij een reïntegratieproject voor Marokkaanse criminelen. Kijken of meneer daarna nog zoveel praatjes heeft.

L. Koning Groningen

Wilders praat niet namens mij

Onder het mom van vrije meningsuiting dacht de heer Wilders van alles te mogen zeggen en roepen. Nu het OM hem een boete wil opleggen (Trouw, 18 november) denkt hij namens mij te moeten spreken door te zeggen dat niemand deze uitspraak zou snappen. De heer Wilders vertegenwoordigt in elk geval mijn mening niet en ik ben blij dat er een boete tegen hem geëist is omdat hij met zijn uitspraken mensen schoffeert en de denkfout maakt dit te mogen onder het mom van vrije meningsuiting.

De heer Wilders zit mijns inziens gevangen in zijn eigen tunnelvisie. Hij wil zijn gelijk halen.

A.Boerstra Hurdegaryp

undefined

Potjes zat voor ouderen

Nadat Hugo Borst aan staatssecretaris Van Rijn duidelijk gemaakt had dat er echt meer geld naar de ouderenzorg moet, beloofde Van Rijn daarnaar op zoek te gaan. Hij heeft dit signaal toch al eerder gekregen? Gelukkig het geld is er al en kan dat dus worden bestemd. Het zit namelijk in de 'reservepotjes van de gemeenten'. Die wisten kennelijk niet wat ze met al het geld moesten doen. Gelukkig is het nu duidelijk, gewoon gebruiken voor waar het voor bedoeld was.

Henk Schraa Heemskerk

undefined

130 kilometer

Wat een houtsnijdend artikel over 130 km en dus overduidelijke verklaring waarom de weldenkende Nederlander geen vertrouwen meer kan opbrengen voor de Haagse politiek (Opinie, 18 november). Tevens wordt met deze snelheid voorbij gegaan aan het groter aantal dodelijke slachtoffers hetgeen door het rijden met chauffeur niet als risico kan worden ervaren.

K.J. van den Berg Oosterhout NB

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden