lezersreacties

Verheven gedachten

Plicht om het leven te beschermen zegt kardinaal Eijk. Nergens vind ik een uitspraak van Jezus die dit aangeeft, dus de mens legt die zichzelf op. Trouwens was het niet Jezus die zelf aanstuurde op zijn eigen sterven?

Hypocriet is het, verheven gedachten te hebben over autonomie van de mens, terwijl de kardinaal wegkeek toen hem kindermisbruik in zijn kerk bekend werd. Wie beschermde hij, waar bleven zijn verheven gedachten toen?

Leo Nennie Dordrecht

Een restje liefde

Met belangstelling las ik het ingezonden stuk van kardinaal Wim Eijk (Opinie, 17 oktober), op zoek naar het stichtende element van een godsdienstleraar. Helaas heb ik dat niet kunnen ontdekken. Ik begrijp de redenering wel vanuit het instituut rooms-katholieke kerk, immers daarin heeft de kardinaal geen vrijheid.

Waar ik naar zocht, was dat kleine stukje medemenselijkheid, het restje liefde gedoceerd door onze grote voorganger Jezus, iets persoonlijks van de kardinaal. De kardinaal gedoogt geen enkele uitzondering. Het gaat over rechten en plichten, juridisch kloppend vanuit het instituut.

Cees van Vliet Ugchelen

Voltooid leven

Godsdiensten kennen dogma's waarmee gelovigen hun leven zin proberen te geven. Moderne mensen halen daar hun schouders bij op. Maar ook zij hebben dogma's. Een daarvan is 'autonomie'. Een mythe, net als de godsdienstige dogma's. Ieder mens is immers het product van erfelijke eigenschappen en invloeden van buitenaf.

Hoe komt het dat mensen, kennelijk in toenemende mate, zo geporteerd zijn van hun eigen zelfdoding? Het is een antwoord op een maatschappelijke stroming die onuitgesproken steeds meer terrein wint: het maatschappelijk nut van de oudere, afhankelijke mens is te beperkt. Te veel kosten, te weinig baten. Daarom krijgt de 'autonome mens' een elegante uitweg: voltooid leven.

Jan Heijmans Utrecht

Steeds vaker uitgescholden

Ik ben altijd openlijk homoseksueel geweest, in 1980 in Amsterdam komen wonen, en tot 1993 naar ik mij herinner nog nooit nageroepen of uitgescholden. En sinds die tijd toenemend. In de zomermaanden twee, drie keer per week. Ik herinner mij één autochtone dader, en verder allemaal niet-westerse allochtonen. Die zijn zich steeds sterker gaan voelen, omdat ze met steeds meer zijn. Wilders heeft gelijk als hij zegt dat als we zo doorgaan het Nederland dat we kennen over een aantal decennia niet meer bestaat. En wij betalen als eersten de rekening. Ook zag ik in de jaren tachtig dagelijks Joden met keppels, nu alleen nog op zaterdagochtend.

D. Weijers Amsterdam

Geen fijn land

Het CDA laat Nederland weten dat Nederland geen fijn land is (Trouw, 13 oktober). Oorzaak: Het CDA heeft vier jaar niet meegeregeerd. Het verlies van normen en waarden is echter het gevolg van de korte termijn 'van verkiezing-naar-verkiezing-politiek'. Het CDA heeft tientallen jaren bestuursverantwoordelijkheid gedragen en er dus aan meegewerkt dat Nederland geen fijn land is.

Frans Kuipers Surhuisterveen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden