lezersreacties

Anorexia

De Zweedse filmmaakster Sanna Lenken (de Verdieping, 25 augustus) vertelt dat ze ervan overtuigd is dat 'de ziekte anorexia verdwijnt als vrouwen meer macht verwerven en er in de media meer vrouwen komen met een normaal uiterlijk, (...) verschillende lichaamsvormen, leeftijden en huidskleuren'. Een sympathiek voorstel, daar niet van. Maar er zijn geen aanwijzingen dat anorexia hiermee iets te maken heeft. De kans op anorexia is bijvoorbeeld al veel groter wanneer deze ziekte binnen de familie voorkomt. Lenken denkt dat het niet zo moeilijk is om een eetstoornis te ontwikkelen als je continu aan het beeld probeert te voldoen van de ideale vrouw. Maar heel veel vrouwen zijn bezig om aan een ideaalbeeld te voldoen. Tegelijk komt de ziekte anorexia hoogst sporadisch voor, slechts zeven promille van de bevolking.

Henri Stroet Landsmeer

undefined

Onderwijs in Afrika

Ik heb geen idee of investeren in onderwijs in arme landen iets met de Brexit te maken heeft (de Verdieping, 25 augustus). Maar investeren in onderwijs in Afrika is wel heel belangrijk om een andere reden. China sponsort op grote schaal (meer dan 40.000, volgens eigen zeggen) Afrikaanse studenten door ze een studie van enkele jaren in China te geven. Zodoende leren zij Chinees, wat voor China belangrijk is om de handel met Afrika verder uit te breiden. Wat wordt Afrika hier beter van? Onderwijs gericht op verzelfstandiging van mensen is nodig, niet nogmaals uitbuiting. Help de mensen hun eigen weg te vinden in de opbouw van hun land. Europa zou kunnen helpen door onafhankelijk onderwijs aan te bieden. Een goede kans om in het verleden gemaakte fouten recht te zetten.

Corrie Scholtheis Wijster

undefined

Flexwerker is niet onwetend

Flexwerkers 'accepteren' dat ze minder verdienen , niet omdat zij hierover onwetend zijn - wat door de FNV wordt aangenomen (Trouw, 24 augustus) - maar omdat het niet geduld wordt door de werkgever als zij durven aan te geven recht te hebben op meer inkomen. Zodra flexwerkers opkomen voor zichzelf, worden ze niet of minder ingezet dan daarvoor. Hetzelfde geldt als een flexer al een half jaar lang een vast aantal uren heeft gewerkt. Zodra je hieraan refereert, krijg je minder uren dan daarvoor. Ik spreek uit ervaring; ik werkte als flexkracht in de gehandicaptenzorg gedurende 23 maanden. Daarna moest ik eruit. En nee, ik ben niet jong, maar 61 jaar. Zulke flexwerkers zijn er ook. Zij werken flex, nadat ze er eerder zijn uitgewerkt (middels een geënsceneerd arbeidsconflict) omdat ze te duur waren, net als ik.

Abeltje Boerstra Hurdegaryp

undefined

Regen? Zonovergoten!

Henny de Lange ziet op het strandgezicht van Floris Arntzenius - een aankoop Museum Gouda - (de Verdieping, 23 augustus) 'grijs regenachtig weer' waar de schilder zo van hield. Maar badgasten zitten niet met hun schaduw in nat zand een boek te lezen en op een regenachtige dag kan de zon niet verblindend fel op een witte japon en parasol schijnen. Met haast overbelichte kleuren heeft Arntzenius hier de hitte van een zonovergoten stranddag meesterlijk gesuggereerd. Van grijs weer is op dit schilderij van Museum Gouda echt geen sprake.

Jur Thomas Sneek

undefined

Meer therapieën over de grens

Uit betrouwbare bron weet ik dat een in Bonn werkende regulier werkende oncoloog behandelt met therapieën die hier als alternatief bestempeld worden, ook met orthomoleculaire supplementen. Deze arts zorgt ervoor dat hij op de hoogte blijft van mondiale wetenschappelijke ontwikkelingen en therapieën. Bestudeert ze. Met de motivatie: als het de genezing van de patiënt kan bevorderen, pas ik het toe. Het lijkt er dus op dat een willekeurige kankerpatiënt in Duitsland een ruimer aanbod van therapieën wordt aangeboden. Waarom (net) over de grens wel en hier niet?

Wilma Wijkmans Assen

undefined

Zeur niet, raap afval op

'Zwerfinator' Dirk Groot doet groot zijn verhaal in Trouw (26 augustus). Ik mag die man wel. We hebben veel overeenkomsten, zoals een positieve aanpak van een probleem: niet zeuren, maar doen. Op 14 februari 2016 deelde ik mijn zwerfvuilverzameling op Facebook. Wat ik doe? Elke keer als ik mijn hond uitlaat, verzamel ik afval dat ik tegenkom. Het is simpel en doeltreffend. In Nederland heeft 1 op de 5 huishoudens een hond: probleem opgelost.

Gerdien Ort Driebergen-Rijsenburg

undefined

Rooftopping

Met het plaatsen van de foto van 'rooftopping' stimuleert Trouw deze nieuwe rage. Is dat wat Trouw wil? En wil de samenleving dit soort rages?

Gabriël Clement Hoevelaken

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden