lezersreacties

Rechtse ontsporingen

In het profiel dat Trouw geeft (15 oktober) van Jacques Monasch als kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de PvdA, staat dat hij in de verkiezingscampagne meehielp Wim Kok aan de macht te brengen. Ik heb daarom 2 vragen aan hem, waarvan de antwoorden bepalen of ik misschien toch nog PvdA zal stemmen. Vraag 1: wat ga je doen met de 'ideologische veren' (waarden) van solidariteit en opkomen voor de zwakken die Wim Kok meende te moeten afschudden? En 2: kun je beloven dat je na je politieke loopbaan niet bij een bank of een andere commerciële instelling zult gaan werken? Beide kwesties en nog een aantal 'rechtse' ontsporingen zijn in mijn ogen de oorzaak van de rampzalige achteruitgang van de PvdA.

Bram Bregman Emmeloord

David van onze tijd

Het lichte dedain waarmee over de Nobelprijs van 'liedjesschrijver' Bob Dylan geschreven wordt, is totaal misplaatst. Het feit dat David zijn Psalmen omlijstte met snarenspel, maakt zijn poëzie toch ook niet minder groots?

Pieter Barnhoorn Leiden

Over een kam scheren

Hoewel ik het inhoudelijk grotendeels eens ben met Claire Fox (Letter&Geest, 15 oktober), begin ik steeds vermoeider te worden van al het gezeik op de nieuwe generatie. Altijd maar weer zitten er mensen uit de 'goede oude tijd' te zeuren dat de nieuwe generatie verwend is en bestaat uit mietjes. Een hele generatie over een kam scheren is wel erg makkelijk scoren. Ik ben het echt eens met wat ze zegt hoor, in de laatste paar jaar zijn er groepen ontstaan die politieke correctheid te ver doortrekken. Maar hou alsjeblieft een keer op met zeggen zulke problemen vooral liggen bij de 'jonge generatie' terwijl dit de hele maatschappij betreft.

Kasper Benneker Utrecht

Doodswens respecteren

Mevrouw Dik-Faber van de ChristenUnie (Opinie, 15 oktober) is doodsbang dat met de regeling voor voltooid leven de zorgzame samenleving op de schop gaat. 'De menselijke autonomie boven alles' is haar een gruwel, ze hamert op zorgen voor anderen, caritas, en hecht aan behandelrelatie en protocol. Wie niet langer wil leven, wil niet langer leven. Zo'n doodswens komt doorgaans niet uit de lucht vallen. Mevrouw wil desondanks 'niet gemakkelijk een nummer geven', maar het 'deze mensen' juist moeilijker maken: éérst filosoferen over de samenleving, hoe heeft het zover kunnen komen, enz. enz.

Waarom tijdrekken, uitstellen, betuttelen? Waarom niet een oprechte doodswens respecteren en honoreren? Ook dat getuigt van eerbied voor het leven.

Carla van der Meulen Minnertsgea

Sigaret

Dat Remco Campert met sigaret wordt afgebeeld (Letter&Geest, 15 oktober) snap ik nog net, gezien de titel van zijn bundel 'Zonder roken bij mij geen poëzie'. Toch had het niet gehoeven. Maar waarom Claire Fox in dezelfde L&G met sigaret staat afgebeeld ontgaat mij geheel en stoort mij bovendien. Het is een interessant betoog dat door de foto van een verslaafde wat mij betreft geheel onderuitgehaald wordt. Alle campagnes om het niet-roken tot norm te maken zijn u blijkbaar ontgaan. In 'Andere tijden' was er een uitstekende aflevering over op diezelfde 15 oktober.

Noks Nauta Delft

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden