lezersreacties

E-bike en accu

In Klein Verslag (Verdieping 28 juli) wordt de milieuwinst van de elektrische fiets bespiegeld. Daarbij wordt de belangrijkste milieubelasting over het hoofd gezien: de grondstoffen van de accu. Hoewel elektriciteit uiteindelijk groen zal worden en vervanging van benzinevoertuigen alleen maar toe te juichen is (uit duurzaamheidsoogpunt), worden zeldzame metalen gebruikt voor de accu-productie. Deze kunnen uitgeput/opgebruikt worden. Gelukkig is de batterij-techniek nog volop in ontwikkeling.

Gerben Wierda Wageningen

Kabouters in Twente

Medium Lydia van Oort heeft intense ervaringen en ziet kabouters om haar heen (Trouw, 28 juli). Is mevrouw Van Oort familie van Jean Dulieu, de geniale bedenker van Nederlands beroemdste kabouter: Paulus de Boskabouter? Want Jean Dulieu was het verfranste pseudoniem van Jan van Oort. Zo ja, dan krijgt het artikel nog meer diepte.

Leo Willemse Amsterdam

Grote jihad

Een top oneliner van de paus: 'Wereld is in oorlog, religies niet' (Trouw, 28 juli). Trouw boekt dit nieuws meteen eronder in de categorie 'jihadistische moorden'. Waarom niet sadistische moorden? 'Jihad' (letterlijk 'streven') hoort te staan voor geestelijke en morele verbetering van jezelf, de 'grote jihad'. Er is ook een andere betekenis die de vraag betreft hoe moslimstaten zich mogen verdedigen (de 'kleine jihad'). Net zomin als de vermoorde priester een kruisvaarder was, hadden deze sadisten iets te maken met de grote jihad, maar ook niet met een islamitische opvatting over rechtmatige verdediging. De oorlog waarover de paus terecht spreekt, vereist een strenge onderscheiding der geesten. Zijn 'grote jihad' verdient daarentegen alle steun.

Gied ten Berge Maarssen

Fatwa vanuit islam

Er is maar één echte oplossing om aan alle moorden een eind te maken, en die is dat er - vanuit de islam zelf - invloedrijke en geleerde theologen opstaan die een fatwa uitgeven dat moorden en keel afsnijden niet past in de islam. Waarom is er wel ooit een fatwa verschenen waarin gezegd werd dat Salman Rushdie gedood mag worden en waarom geen fatwa die het gedrag van die IS-aanhangers veroordeelt? Islam is een godsdienst van vrede, wordt altijd gezegd. En dat is zo. Alleen een uitspraak van gezaghebbende islamgeleerden kan deze vrede continueren.

A. Bontje Asten

Import

De afspraak die Albert Heijn gemaakt heeft met Natuur en Milieu over het stoppen met een aantal bestrijdingsmiddelen (Trouw, 28 juli), geldt die ook voor importproducten? Hoe zit het met Delhaize-producten geproduceerd in België of elders? Wanneer die niet aan deze voorwaarden voldoen, heeft de afspraak totaal geen effect. En is het alleen maar om goede sier te maken naar de consument.

Henk Blom Tienhoven

Azmani

Het interview met het VVD-Kamerlid Malik Azmani (de Verdieping, 28 juli) ademt een hoog wij/zij-gehalte. Het woord 'íntegratie' wordt vaak uitgesproken, maar dan alleen integratie van 'zij'. Azmani gaat voorbij aan het gegeven dat integratie van twee kanten moet komen. Om nieuwe Nederlanders een volwaardige plaats in onze samenleving te geven is vooral respect (ook voor hun cultuur) nodig van ons als gastland.

Het ontmoedigingsbeleid van Azmani werkt in elk geval niet positief voor integratie, integendeel. Het opbouwen van een nieuw bestaan vraagt om snelle gezinshereniging, huisvesting, inburgering en natuurlijk werk. Bij die participatie is het van levensbelang dat vluchtelingen zich hier gewenst voelen. Door ons, als gewone burgers, maar ook en vooral door de overheid. Daar draagt Azmani niet aan bij. 'Je moet een van ons willen zijn', zegt hij. 'Samen bouwen aan een nieuwe toekomst', spreekt mij meer aan.

Tieme Meints Assen

Koloniale strijd

'Duitsland kon niet anders dan zich alsnog verontschuldigen voor de koloniale strijd in 1904. Een les voor Nederland?' (Trouw, 27 juli). Jazeker. Vanaf 1650 tot in de tweede helft van de twintigste eeuw hebben Nederlanders (en Engelsen) de inheemse bevolking van Zuid-Afrika, Botswana, Zimbabwe en Namibië gedood, gemarteld, tot slaaf of goedkope arbeidskracht gemaakt. Nederland zou er goed aan doen excuses aan te bieden en geld en energie te stoppen in scholing op maat, zodat deze mensen uit hun armoede kunnen komen. De regering in Botswana doet dit niet op een adequate manier .

Corrie Scholtheis Wijster (SEMK Botswana)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden