Lezers ertoe aanzetten hun duurzame hart te volgen

U dacht bij de afkorting RDW natuurlijk aan de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Annick de Witt niet. Voor De Witt, onderzoeker en docent aan de TU Delft, staat het voor Red De Wereld. Dat was de naam van het milieuclubje dat ze als kind in de jaren tachtig oprichtte met haar broer en nog een paar kinderen. Ze maakten een tijdschriftje en zamelden geld in om gaas te kunnen spannen over een rooster in de vijver waar baby-eendjes in een onbewaakt ogenblik doorheen spoelden, hup het riool in. De oprichting van RDW toont volgens De Witt aan: "Ik was al jong idealistisch."

Inmiddels is ze niet alleen gepromoveerd op de culturele en psychologische dimensies van duurzaamheid, maar ook bestuurslid van het Natuur College. Onder leiding van prinses Irene wil dat college 'de vanzelfsprekende verbondenheid van al het leven weer in het bewustzijn van mensen brengen'. Met medebestuurslid Froukje Jansen (bekend als presentatrice, actrice en voormalig turnster) schreef De Witt 'Duurzaamheid van binnenuit', waarin ze behalve elkaar ook de andere bestuursleden van het Natuurcollege vragen naar hun drijfveren.

Van die persoonlijke verhalen, hopen de schrijfsters, zal een inspirerende werking uitgaan. Het kan lezers er misschien toe aanzetten ook zelf hun duurzame hart te volgen.

Net als Annick de Witt kwam Froukje Jansen in haar vroege jeugd al tot een duurzaam ontwaken. "Wij vonden het de normaalste zaak van de wereld om onbespoten groenten te eten." Inmiddels is haar overtuiging: "De verschillende crises die ons huidige tijdperk kenmerken, zoals klimaatverandering en het massale uitsterven van allerlei dier- en plantensoorten, zullen ons óf vernietigen óf ons naar een ander, meer liefhebbend bewustzijn brengen - en daarmee dus ook naar een radicaal andere manier van leven. Ik geloof in het laatste."

Dat woord 'geloof' komt keer op keer terug. Directievoorzitter Peter Blom van Triodos Bank: "Ik geloof dat het leven een bepaalde loop heeft, dat er een rode draad is. Hoe je hier fysiek komt, hoe je incarneert en wat je allemaal meemaakt." Albert Jan Slomp van de Rabobank: "Ik geloof dat gevolg geven aan het geweten, of integendeel, dit negeren, het enige is wat je zult meenemen over de drempel van de dood."

Zo is 'Duurzaamheid van binnenuit' een verzameling geloofsbelijdenissen. De geportretteerden werden vaak kerkelijk opgevoed, maar ervaren nu 'ware' spiritualiteit in de natuur. Hun verhalen zijn voor de nuchtere lezer wellicht wat wee, maar voor geestverwanten ongetwijfeld herkenbaar.

Froukje Jansen en Annick de Witt: 'Duurzaamheid van binnenuit. Hoe een nieuw, bruisend bewustzijn de wereld verandert'. Prometheus/Bert Bakker; 224 blz, euro 17,50.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden