Commentaar

Lezen is meer dan alleen een leuke hobby

Uit cijfers over onze vrijetijdsbesteding blijkt keer op keer dat sinds de opkomst van internet steeds minder mensen boeken, kranten en tijdschriften lezen.Beeld ANP

We kennen het allemaal: even de e-mail checken, en nu we toch op de laptop, tablet of telefoon bezig zijn, meteen even kijken wat voor weer het morgen is. En als dat veelbelovend is gelijk door naar een mooie wandelroute in de duinen. En naar een leuke plek om te lunchen. Over eten gesproken: wat is er in de aanbieding bij de supermarkt?

Alles is te vinden op internet. Dat maakt het zo’n prachtige uitvinding. Het nadeel is dat het ons volledig op kan slokken en af kan houden van andere zinvolle zaken. Zoals het lezen van boeken.

Aan het begin van de jaarlijkse Boekenweek is het goed om stil te staan bij de vraag hoe het is gesteld met ons leesgedrag.

Uit cijfers over onze vrijetijdsbesteding blijkt keer op keer dat sinds de opkomst van internet steeds minder mensen boeken, kranten en tijdschriften lezen. Het Sociaal en Cultureel Planbureau becijferde vorige maand in het onderzoek ‘Lees: Tijd - lezen in Nederland’ dat in 2006 nog 90 procent van de mensen las en in 2016 nog maar 72 procent. Met name bij jongeren onder de 35 jaar neemt het aandeel lezers af. Ook de afname van het aantal boekwinkels en bibliotheken wijst in die richting, evenals het verdwijnen van de boekenkasten uit de woonkamer. Het goede nieuws was deze week dat de verkoop van boeken niet verder is gedaald.

Zinvol

Het is niet eenvoudig om aan te tonen dat het lezen van romans een zinvolle tijdsbesteding is. Hoe belangrijk kan het zijn om je te verdiepen in een verzonnen verhaal? De kans op een goede baan of een interessant liefdesleven wordt niet direct groter na het lezen van een boek.

Toch is lezen meer dan een leuke hobby. Wie veel leest krijgt een brede algemene ontwikkeling en maakt kennis met andere werelden. Een lezer krijgt aan de hand van de schrijver de gelegenheid om een al dan niet fictieve kwestie van binnenuit mee te maken, door de ogen van een hoofdpersoon. En of dat nu de zus van een crimineel (‘Judas’ van Astrid Holleeder) betreft of een seksueel misbruikt kind (‘Het beste wat we hebben’ van Griet Op de Beeck), dat perspectief kweekt empathie en begrip voor een ander; eigenschappen die we in het maatschappelijke debat volop kunnen gebruiken.

Bovendien kan het lezen van een boek een rustpunt zijn in onze hyperventilerende wereld van internet en afspraken.

Leg daarom in deze Boekenweek de laptop eens aan de kant en lees een boek. Het is nog leuk ook.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees hier meer commentaren

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden