Lewis komt tekort op de 100 meter

ATLANTA (Reuter) - Het hoofd van Carl Lewis (34) wilde tijdens de Amerikaanse olympische kwalificatiewedstrijden dolgraag de 100 meter winnen, maar de spieren deden niet mee. Als laatste kwam de achtvoudig olympisch kampioen, na 10,21 seconden, over de streep. De kramp sneed als een mes door zijn oude lijf. Het hoofd bonkte van de pijn. De nederlaag van de levende legende kwam aan als een mokerslag.

Al weken verkeerde Lewis in blakende vorm. Na jaren van malheur liep hij dit seizoen weer als vanouds. Een maand geleden liep hij nog 9,94 seconden. Sierlijk als een antilope, met de snelheid van een jachtluipaard. Lewis wilde nog één keer vlammen op de 100 meter, tijdens de Olympische Spelen in Atlanta. Dan was de cirkel rond: in 1984 vestigde hij op de Spelen van Los Angeles zijn naam als sprintkoning, graag had hij dat twaalf jaar later willen herhalen. “Maar mijn lichaam heeft me in de steek gelaten”, constateerde hij.

Al in de startblokken wist Lewis dat hij niet tot grootse prestaties in staat was. Sinds de halve finale zat zijn lichaam gevangen in krampaanvallen. Hij rende, maar zonder overtuiging. Dennis Mitchell daarentegen sprintte voor zijn leven. Hoewel zijn spieren de enorme snelheid bijna niet meer aankonden, hield hij vol. Na 9,92 flitste hij als eerste over de finish in de beste wereldseizoensprestatie. “Na vijftig meter voelde ik elke spier verkrampen, maar ik nam me voor de pijn eruit te lopen. Dat is gelukt.”

Behalve Mitchell plaatsten ook Michael Marsh, in 10,00, en Jon Drummond (10,01) zich voor de Olympische Spelen. Wereldrecordhouder Leroy Burrell kwam tekort. Hij finishte als zesde in 10,07. Later in de week proberen de verslagenen van zaterdag zich op de 200 meter te plaatsen. Bovendien hoopt Lewis ook nog op het verspringen.

Bij de vrouwen was Gwen Torrence op de 100 meter de beste. Ze leverde de beste wereldseizoensprestatie: 10,82 seconden. Gail Devers volgde op gepaste afstand in 10,91. D'Andre Hill eindigde als derde in 10,92.

Zevenkampster Jacky Joyner-Kersee voelde zich de afgelopen twee dagen niet lekker en verloor van Kelly Blair, die op 6.406 punten eindigde. Voor het eerst sinds 1984 moest Joyner haar meerdere erkennen in een landgenote. Ze plaatste zich met 6.403 punten wel voor de Spelen, maar was ver verwijderd van haar wereldrecord uit 1988 (7.291). De oorzaak: een armoedige worp (36,36 meter) met de speer en een zwakke 800 meter (2.20,80).

In de Italiaanse plaats Caorle heeft de Britse atlete Kelly Holmes zaterdag met 1.57,84 één dag de beste wereldseizoentijd op de 800 meter in handen gehad. Een dag later loste Ana Fidelia Quirot haar af aan de top van de ranglijst. De Cubaanse liep 1.57,38.

De prestatie van Holmes wekte bewondering, maar bijna evenveel aandacht ging uit naar Diane Modahl, die na een dubieuze dopingaffaire net op tijd is gerehabiliteerd. De Britse liep “op woede” naar 1.59,87 en naar haar derde Olympische Spelen. Modahl bleef voor het eerst onder de twee minuten sinds haar schorsing van bijna twee jaar.

Niet bekend

Wereldkampioen Wilson Kipketer, een Keniaan met een Deens paspoort, nestelde zich aan kop van de wereldranglijst '96 op de 800 meter. Hij finishte bij wedstrijden in Byrkjelo (Noo) in 1.43,13 en sleepte de Noor Vebjörn Rodal mee naar 1.43,98.

Regilio van der Vloot heeft in Tel Aviv de 100 meter gewonnen op de Open Israëlische kampioenschappen. De nummer twee bij het laatste NK liep de afstand in 10,38 seconden, een persoonlijk record. Frank Perry eindigde als tweede in 10,44.

De Nederlandse vrouwen zijn er niet in geslaagd zich te handhaven in de hoogste Europese liga voor de meerkampers. Bij wedstrijden in het Duitse plaatsje Lage eindigde Nederland als zevende van de acht deelnemende landen. Het thuisland won.

Sharon Jaklofsky slaagde er in Lage niet in zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Bij het verspringen bleef ze steken op 6,33 meter. In de uitslag van de meerkamp eindigde ze als 15e met een puntentotaal van 5755.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden