Lewinksy terug/Vandaag besluit Senaat over horen getuigen

WASHINGTON - Met de afgedwongen terugkeer van Monica Lewinsky in Washington is de dynamiek terug in het afzettingsproces tegen president Bill Clinton. De Republikeinse 'aanklagers' uit het Huis van Afgevaardigden hebben gisteren een 'verhelderend' gesprek gehad met Lewinsky.

Vandaag zal de Senaat waarschijnlijk een motie van tafel vegen om te stoppen met het proces. Daarna valt in principe het besluit over het horen van getuigen.

Weggedoken tussen twee begeleiders en met een honkbalcap diep over de ogen getrokken maakte Lewinsky zaterdagavond haar rentree in de hoofdstad. Ze kwam met moeite langs de haag van microfoons en televisiecamera's in haar hotel op enkele honderden meters van het Witte Huis.

Een rechter dwong haar naar Washington terug te keren, tot woede van het Witte Huis en de Democraten. De aanklagers hadden niet de macht Lewinsky te laten opdraven voor ondervraging en schakelden speciale onderzoeker Ken Starr in. Die wist bij rechter Norma Holloway Johnson gedaan te krijgen dat Lewinsky op straffe van een verblijf in de gevangenis werd gesommeerd naar de hoofdstad te komen.

Volgens Henry Hyde en zijn aanklagers was het 'verhoor' van Lewinsky niet meer dan een oriënterend gesprek. De Democratische senator Tom Harkin sprak echter van een ongrondwettige stap van rechter Johnson en een inbreuk op de rechten van de Senaat. Charles Ruff, de advocaat van de president, ziet het gesprek als een intimidatie van Lewinsky en een poging om een nadelige verklaring van haar los te peuteren over de affaire met Clinton. Tot nu toe houdt Lewinsky vol dat de president nooit heeft geprobeerd haar als getuige te beïnvloeden.

Het 'incident-Lewinsky' kwam aan de vooravond van een belangrijke dag in het proces. Vandaag neemt de Senaat twee besluiten die het verloop van het proces verder zullen bepalen. Eerst wordt er gestemd over een motie van de Democraat Robert Byrd, de meest gezaghebbende van de honderd senatoren, om vast te stellen dat er geen 67 senatoren voor afzetting zijn te vinden en dat de zaak daarom moet worden afgesloten. Alle 45 Democraten zullen voor stemmen maar het is onwaarschijnlijk dat ze zes Republikeinen vinden voor de benodigde meerderheid van 51.

Daarna wordt gestemd over de vraag of er getuigen moeten worden opgeroepen. Die motie krijgt waarschijnlijk de steun van genoeg Republikeinen. Vervolgens wordt over alle voorgedragen getuigen gestemd. Verwacht wordt dat uiteindelijk drie tot vijf getuigen overblijven, met Lewinsky als meest prominente.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden