Lewin bewijst haar waarde

UTRECHT - Het verschil zat 'm volgens Tom van 't Hek in de busreis. Enkele weken geleden verloor het Nederlandse vrouwenhockeyelftal met 2-1 van Duitsland. Doordat de ploeg kort voor het fluitsignaal in Keulen arriveerde, zat er nog wat pap in de benen. Nu was, volgens de bondscoach, de uitslag om dezelfde reden precies andersom.

Daarbij lagen de oosterburen op het veld kennelijk nog wat na te dommelen. Een behoorlijk aantal toeschouwers was nog onderweg toen de stand 2-0 reeds op het scorebord prijkte. In de eerste minuut scoorde Carole Thate een fraai speldoelpunt, kort daarop leverde de eerste van zes strafcorners het gewenste rendement op. Lewin legde aan, Suzan van der Wielen tipte in. De Duitses kwamen door Hentschel terug tot 2-1, waarna ze oranje vaker onder druk zetten dan Van 't Hek lief was. Vervolgens kwalificeerde hij de oefenwedstrijd op zijn best: “Je moet er niet al te veel waarde aan hechten.”

Het Nederlands elftal bereidt zich voor op het WK, dat eind mei volgend jaar in Utrecht wordt gehouden. De weg is nog lang, maar omdat er voor die tijd geen aansprekende toernooien meer zijn, heeft elk oefenpotje zijn nut als onderbreking van de centrale trainingen. Bovendien is wedstrijdspanning goed voor de teamgeest. De (kleine) selectie die, na vorig jaar brons te hebben veroverd in Atlanta, voor een deel uiteen viel, is behoorlijk verjongd. Slechts één speelster heeft meer dan honderd interlands achter haar naam staan: Van der Wielen met 102. In hockeykringen heet het dat je dan met een erg onervaren team op het veld staat.

De personele problemen zijn daarentegen een stuk minder geworden. Eind juni moest Van 't Hek noodgedwongen enkele (oud-)speelsters van Jong Oranje meenemen naar een internationaal toernooi in Zuid-Korea. Gisteren kreeg Fatima Moreira de Melo haar eerste speelminuten. Van de voorlopige WK-selectie van twintig - drie van hen waren vorig seizoen nog junior - mochten er reglementair maar zestien op het wedstrijdformulier staan. De 'thuisblijfsters' krijgen een kans in het volgende oefenduel, op 4 november in Amstelveen tegen Zuid-Korea. En anders is er in januari nog een toernooi in Perth (Australië) om de vriendschapsbanden hechter aaneen te smeden.

En, om cornervarianten in te studeren. Door het overvolle competitieprogramma was er 'centraal' weinig op de strafcorner getraind. “We hebben er een maand niet op geoefend,” zegt Van 't Hek. “Daardoor leek het erop dat drie personen de corners deden inplaats van dat ze een drie-eenheid vormden.” Eén op de zes was raak. Dat is ook voor vrouwenbegrippen een laag gemiddelde. Van 't Hek: “Maar misschien moet ik ermee leren leven tevreden te zijn met één geslaagde corner per wedstrijd.”

In die ene corner had Jeanette Lewin een belangrijk aandeel. Na 'Atlanta' hield ook zij het voor gezien. De Utrechtse tandarts in spé was hockeymoe en kon bovendien de studie maar moeizaam met topsport combineren. Voor dat laatste probleem is onlangs een oplossing gevonden. Met het oog op het WK in haar woonplaats hoefde haar omgeving vervolgens weinig moeite te doen om haar over te halen. Privé-omstandigheden waren in ieder geval geen belemmering. Lewin heeft een relatie met international Leo Klein Gebbink. Die besloot kort geleden ook weer voor het Nederlands elftal te spelen, en heeft dus eveneens een plattegrond nodig om zijn huis weer terug te vinden. Voor Lewin was het alleen 'sneu' dat ze haar studiefaciliteiten pas na de uitwedstrijd tegen Duitsland rond kon maken. Anders had ze gisteren op eigen terrein haar honderdste interland gespeeld.

Omdat verdedigster Noor Holsboer nog steeds niet 'on speaking terms' is met Van 't Hek, kan de bondscoach de routine van Lewin niet missen. Ook Thate en Duyster kruipen naar de honderd caps toe, voor de rest moet hij vooral bouwen. Ten opzichte van zijn mannencollega Oltmans - die na de mislukte Champions Trophy klaagde dat er in de hoofdklasse onvoldoende getraind wordt - heeft Van 't Hek het voordeel dat dat onderdeel in de vrouwencompetitie goed verzorgd is. “Er wordt door de clubs goed getraind,” lacht hij. “De fysieke conditie is prima. Door het drukke programma zijn de speelsters echter in het hoofd niet topfit.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden