Levy voorspelt trouwen met een robot

Kan een machine de behoefte aan liefde en seks bevredigen? Ja, zegt computerspecialist David Levy. Volgende maand verschijnt zijn onderzoek naar ’intieme relaties met kunstmatige partners’.

Robots gaan menselijke behoeften vervullen, zegt David Levy (1945). Dankzij de ontwikkeling van de technologie doen en kunnen robots steeds meer. Ze zien er zelfs al beter uit. Dat laatste is niet onbelangrijk voor het onderzoek dat schaakmeester David Levy gedaan heeft aan de Universiteit van Maastricht. In oktober promoveert hij erop. Volgens de ’robo-ethicus’, zoals hij zichzelf noemt, gaan de relaties tussen de mens en de robot-die-op-een-mens-gaat-lijken ver.

Al jaren bestaan er troetelrobots, furbi’s en namaakhondjes die aan menselijke zorg waren overgeleverd. Tegenwoordig vervullen robothuisdieren al gezelschapstaken bij dementerende bejaarden. Die praten ertegen en knuffelen ze.

David Levy, de Schotse schaakmeester die de strijd aanging met verschillende schaakprogramma’s (zie inzet), onderzoekt een volgende stap in robotgebruik. „In Japan en Zuid-Korea is men begonnen seksrobots te verhuren in plaats van prostituees. Vooral in Zuid-Korea is dat een heel bruikbaar alternatief, omdat prostitutie daar bij wet verboden is.”

Nieuw is het idee niet, zegt Levy. „In 1983 klaagde een New Yorkse prostituee in The Guardian al dat we in de toekomst allemaal een pop zouden kopen om onze seksuele wensen te vervullen.”

Dat scenario vond Levy aanvankelijk ongeloofwaardig. „Ik dacht: een mens kan toch niet verliefd worden op een robot?” Maar in zijn promotieonderzoek kwam hij erachter dat robots al menselijker worden – in uiterlijke verschijningsvorm, in spraak, reactie, warmte. Zelf ontwikkelde Levy ook menselijke robotprogramma’s. Nu denkt hij dat robots op termijn niet alleen de lusten kunnen bevredigen, maar zelfs object van liefde kunnen worden. Echte liefde. Inclusief een huwelijk, met een ja-woord van mens en robot.

Dat is futuristisch, maar ook weer niet zo vreemd, stelt Levy; nu al lossen medici hartproblemen vaak met mechanische middelen op. „Dat had niemand vroeger voor mogelijk gehouden. Dus waarom zouden we moeilijk doen als we mensen die erg verlangen naar liefde en seks kunnen helpen met een robot? Ook vibrators zijn inmiddels volkomen geaccepteerd en staan schaamteloos in de schappen. Je zult zien dat het met seksrobots ook zo gaat. Binnenkort verschijnen ze in populaire bladen en wil iedereen er één.”

Promovendus Levy ziet vooral voordelen in deze ontwikkeling. „Die liggen voor het oprapen. Denk aan het voorkomen van geslachtsziekten, aan de hygiënische voordelen.”

Daarnaast gloort er hoop voor de vele vrouwen die nu nog tegen hun zin prostituee zijn. De ’bedrijfstak’ kenmerkt zich door ellende als uitbuiting, drugs, criminaliteit. Levy voorspelt dat seksslavernij en vrouwenhandel kunnen worden opgelost met sexbots.

Die zijn voor vereenzaamde mensen ’in een klein dorpje in Amerika met gebrek aan sociale contacten’ een uitkomst, naast het al functionerende internet. „Je kunt beter een sexbot hebben, dan helemaal niks. Als eenzame mensen van seks verstoken blijven, gaan ze zich wellicht richten op destructieve zaken en krijgen we te maken met geweld en agressie.”

Levy verwacht veel van software die het makkelijk maakt op de robot verliefd te raken. De programmatuur moet ervoor zorgen dat de robot bewustzijn ontwikkelt. Ook in de ouderenzorg voorziet Levy de opmars van robots.

Volgens David Levy begint de discussie over het toepassen van sexbots nog maar net. Hij hield in april een referaat op een conferentie in Rome over robo-ethics waarin hij op ethische kwesties wijst. De belangrijkste is volgens Levy de verdringing van menselijke door machinale arbeid. Bij prostituees wordt het brood uit de mond gestoten en het is, zegt Levy, nog maar de vraag of dat verlies opweegt tegen het voordeel van geen betaalde seks meer te hoeven hebben. „Wat moeten ze anders?”

Ook voor de, zeg, gehuwde ’gebruikers’ van de sexbot komen nieuwe vragen op: is het ding een onschuldig speeltje, of staat intieme omgang ermee gelijk aan overspel?

Met robotethiek is nog nauwelijks een begin gemaakt. Die wordt, zegt Levy, wel erg ingewikkeld, „zeker wanneer we robots uit gaan rusten met kunstmatig bewustzijn. We zullen dan moeten nadenken over hun rechten en hun ethische status, net zoals we dat nu doen met arbeidskrachten in de seksindustrie.”

Oud-schaker David Levy woont en werkt in Londen, maar promoveert in oktober in Maastricht. Is dat geen vreemde keus? Levy: „Als schaker was ik altijd al geïnteresseerd in computerschaakprogramma’s.” Die interesse werd breder, Levy groeide uit tot producent van kunstmatige intelligentie. „Aan de universiteit van Maastricht werken mensen die onderzoek doen naar schaakprogramma’s. Die kende ik. In Nederland is het makkelijker dan elders om dit onderzoek te doen. Het is een land dat bekend staat om z’n liberale manier van denken. In Cambridge zou dit onderwerp veel lastiger te behandelen zijn geweest.”

Op 11 oktober promoveert David Levy in Maastricht op zijn proefschrift Intimate Relationships with Artificial Partners. In november verschijnt er een publieksuitgave van de dissertatie in de VS.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden