Levin creëerde altijd een sfeer van angst en verdoemenis

amsterdam – De Amerikaanse schrijver Ira Levin is maandag op 78-jarige leeftijd overleden. Zijn boeken – zoals ’Rosemary’s Baby’ en ’A Kiss before Dying’ – gingen wereldwijd met miljoenen over de toonbank.

Levin schreef slechts zeven boeken, maar die waren zo populair dat ze ook werden verfilmd. Zo maakte hij in 1953 grote indruk met A Kiss before Dying, een boek dat tweemaal werd verfilmd. De volgende horror-roman Rosemary’s Baby (1967) deed het nog beter, zeker na de verfilming door Roman Polanski met Mia Farrow in de hoofdrol als een vrouw die een duivelse baby baart.

Levin was niet blij met de nalatenschap van Rosemary’s Baby. „Ik voel me schuldig dat dit boek heeft geleid tot ’The Exorcist’ en ’The Omen’ ”, zei hij in 2002 tegen de Los Angeles Times. „Een hele generatie is eraan blootgesteld, gelooft meer in Satan. Ik geloof niet in Satan en ik geloof dat het fundamentalisme van nu niet zo sterk was geworden als er niet zoveel van die boeken waren.”

Levin gebruikte in zijn boeken elementen uit verschillende genres: science fiction, mysterie, gothic horror en thrillers. Hij slaagde er steeds in om een sfeer van opkomende angst en verdoemenis te creëren. Als lezer was het moeilijk om een boek van Levin terzijde te leggen.

Bekend is ook Levins nazi-thriller ’The Boys from Brazil’ uit 1976. Gregory Peck speelt in de verfilming de hoofdrol van kamparts Joseph Mengele. Een ander bekend werk is ’The Stepford Wives’ (1972), waarvan een film en een tv-serie is gemaakt. Ook als toneelschrijver had Levin succes. Zijn bekendste stuk was ’Deathtrap’, dat tussen 1978 en 1982 bijna 1800 keer werd opgevoerd op Broadway. En natuurlijk ook werd verfilmd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden