Vincent wil zonVincent Dekker

Leveren tweezijdige zonnepanelen op een schuin dak daadwerkelijk meer stroom op?

Tweezijdige, zogeheten bifacial, zonnepanelen leveren meer stroom dankzij licht dat de zonnecellen via de achterkant bereikt. Op schuine daken kan dat niet veel zijn, zou je denken, maar dat kan meevallen. Al hangt de hoeveelheid extra stroom mede af van de kleur van je dakpannen.

In mijn vorige blog prees ik bifacial-panelen omdat je tegen geringe meerkosten tot 25 procent meer stroom kunt krijgen dan van ‘traditionele’ panelen die alleen licht omzetten dat op de voorkant valt. Maar op schuine daken heb je daar natuurlijk niks aan, omdat er dan zo goed als geen licht op de achterkant kan komen, schreef ik daarbij. Dat leek me zo klaar als een klontje. Soms zijn zulke zeer voor de hand liggende conclusies echter toch niet juist.

Een lezer wees me op de bifacial-panelen die hij zelf op een schuin dak heeft liggen. Die leveren hem al jaren extra stroom. Dat kan omdat er toch licht de achterkant  kan bereiken, ook al liggen de panelen dicht tegen de dakpannen aan. De panelen zelf laten namelijk licht door. Een paneel bestaat uit een groot aantal zonnecellen en die zijn niet pal tegen elkaar gelegd. Er zit wat ruimte tussen de cellen. Als je dan panelen hebt met voor en achter een doorzichtige glasplaat, kan er licht door het paneel heengaan. Dat weerkaatst dan op de dakpannen en voedt zo alsnog de zonnecellen van achteren.

Iets duurder

Hoeveel licht er wordt weerkaatst, hangt uiteraard af van de kleur van de dakpannen. Zwarte pannen zullen bijna geen licht terugsturen richting paneel. Je krijgt dan misschien 2 of 3 procent meer kWh’s van je panelen. De extra investering in je dubbelzijdige panelen zul je niet gauw terugverdienen. Maar lichter gekleurde dakpannen kunnen genoeg zonnestralen weerkaatsen om merkbaar extra stroom te genereren. 

De constructie met voor én achter een glasplaat is wel iets duurder, gemiddeld zo’n zeven tot tien procent, schat mijn tipgever. Daar staat echter, nog los van de bifaciale functie, ook tegenover dat de panelen sterker zijn. Ze zijn beter bestand tegen zware hagelbuien en ook andere weersinvloeden leiden minder snel tot veroudering. Ze zullen als het goed is dus langer meegaan en een hogere opbrengst behouden.

Lastig  te voorspellen

Niet iedereen is overtuigd van het nut van bifacial-panelen voor consumenten. Een leverancier die ik nog wel eens raadpleeg, vindt het  heel lastig te voorspellen hoeveel stroom de panelen echt zouden opleveren, en dan is het moeilijk om een klant van het nut te overtuigen. Tegelijkertijd kennen de nieuwste panelen volgens hem ook nog maar weinig tussenruimte tussen cellen, zodat er amper nog licht door een paneel komt dat door een dak weerkaatst zou kunnen worden. Hij levert ze daarom niet. 

Andere leverancier bieden echter wel bifacial-panelen aan en als hun websites niet overdrijven, dan zijn er nu al panelen van 500 Wattpiek te koop die door hun dubbelzijdigheid meer dan 600 W kunnen leveren. Dat zal echter ongetwijfeld niet lukken op een schuin dak met donkere dakpannen. Het blijft zaak de voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen, lijkt mij. Dat ga ik dus zeker ook doen als ik wat extra panelen op mijn platte dak wil plaatsen voor mijn komende elektrische zonneauto...

In zijn weblog ‘Vincent wil zon’ belicht Vincent Dekker innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis. Lees meer afleveringen op trouw.nl/vincentwilzon.

Lees ook:

Zonnepanelen met twee gezichten leveren de goedkoopste stroom

Zonnepanelen moet je op de zon richten voor het beste resultaat. De achterkant zit dan helemaal in de schaduw en levert dus geen stroom op. Helemaal niets? Nou, dat blijkt mee te vallen. Zogeheten bifacial-panelen winnen steeds meer terrein.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden