Levenslessen voor kinderen

Janny van der Molen wilde haar kinderen behalve uit de Bijbel ook verhalen van andere religies voorlezen. Maar de ’multiculturele kinderbijbel’ die ze zocht, vond ze niet. Daarom schreef ze er zelf een: ’Over engelen, goden en helden'.

Karolien Lievense

Het is niet haar bedoeling alle religies over één kam te scheren. „Dat zou kwetsend zijn”, zegt Janny van der Molen. „Religies zijn niet allemaal hetzelfde. In de verhaaltradities zitten wel overeenkomsten. Maar die conclusie trek ik niet, dat is aan de lezer. Ik heb met mijn boek geen theologische boodschap willen brengen. Het is nadrukkelijk een verhalenboek.”

Van der Molen wil met ’Over engelen, goden en helden – verhalen uit de grote wereldreligies’ vooral bereiken dat kinderen respect hebben voor elkaars religie. „Je ziet overal dat het begrip voor andersdenkenden tanende is. Mensen maken zich zorgen om het verhardende klimaat. Met mijn boek wil ik daar een tegenwicht aan bieden.”

Van der Molen geeft de belangrijkste verhalen weer van het hindoeïsme, boeddhisme, jodendom, christendom en de islam. Het selecteren van de juiste gedeelten uit de heilige geschriften vond ze moeilijk.

„Wat vertel je wel en wat niet? Bij het jodendom heb ik me vooral geconcentreerd op de Thora, de eerste bijbelboeken”, zegt ze. „Het is een beetje dubbelop om deze boeken ook bij het hoofdstuk ’christendom’ te bespreken. Ik heb daar de boodschap van de profeet Jesaja gebruikt om een bruggetje te maken van het Oude naar het Nieuwe Testament. Jesaja kondigt in het Oude Testament de komst van Jezus in het Nieuwe Testament aan.”

Gruwelijke verhalen heeft Van der Molen niet gemeden.

„Ik heb er wel mee geworsteld. Het lijdensverhaal is zo akelig, dacht ik, moet ik dat wel vertellen? Maar de kruisiging van Jezus is het hart van het evangelie. Dat mag je niet overslaan. Het is wel goed om erop te wijzen dat het na de dood van Jezus niet ophoudt.”

Het verhaal van Boeddha, die zes jaar lang leefde van zaadjes en rijstkorrels om de baas te worden over zijn lichaam, is van een andere aard, maar ook gruwelijk, vindt Van der Molen. Lachend: „Gelukkig komt het verlichtingsmoment pas als Boeddha weer gewoon eet, anders zou ik het een moeilijk te vertellen verhaal vinden.”

Toch heeft Van der Molen een duidelijke selectie moeten maken, omdat nu eenmaal niet alles in het boek verteld kan worden. „Dat kan, zolang de kern van der religies maar naar voren komt”, zegt ze.

Ze snapt dat er ouders zullen zijn die het boek niet aan hun kinderen voorlezen omdat het hun „eigen opvoedingspad doorkruist”.

„Die categorie ouders vindt het maar verwarrend dat hun kinderen ook te horen krijgen dat er andere religies zijn, en geven hen liever eerst de basis mee van hun eigen geloof.”

Maar volgens Van der Molen kan het geen kwaad als kinderen bekend gemaakt worden met andere godsdiensten. „Juist op jonge leeftijd staan kinderen open voor andere zienswijzen. Als ouder kun je een heldere boodschap uitdragen, namelijk dat we in een grote, grote wereld leven met vele manieren van denken en geloven.”

Ze hoopt dat haar boek gespreksstof tussen ouders en kinderen oplevert. „In het boek zitten levenslessen waar kinderen iets mee kunnen. Neem het bijbelverhaal van de verloren zoon die eerst het geld van zijn vader uitgeeft in een ver land, dan spijt krijgt en terugkeert naar zijn vader. De les: er is altijd een weg terug, wat je ook hebt gedaan. Kinderen snappen dat heel goed.”

Janny van der Molen: Over engelen, helden en goden – verhalen uit de grote wereldreligies; uitgeverij Ploegsma, euro24,95.

iHet boek is ook verkrijgbaar in de webshop op www.trouw.nl/meer

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden