Levenslang voor moordenaar van 'American sniper'

Jury gelooft verhaal over schizofrenie en posttraumatische stress-stoornis van Irak-veteraan niet

Twee dagen nadat 'American Sniper', de film over scherpschutter Chris Kyle, een Oscar misliep, kreeg zijn moordenaar wél de hoofdprijs. Een jury in Texas verklaarde ex-marinier Eddie Ray Routh gisteren schuldig aan moord. De rechter veroordeelde hem meteen daarna tot levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating.

De jury hechtte geen geloof aan de verdediging van Routh dat hij niet bij zinnen was toen hij in 2013 Kyle en zijn vriend Chad Littlefield doodschoot. Hij zou schizofreen zijn, paranoïde en aan een posttraumatische stress-stoornis leiden als gevolg van zijn ervaringen tijdens de oorlog in Irak en bij hulpverlening in Haïti.

Tijdens zijn arrestatie sloeg hij wartaal uit, maar hij zei ook zelf dat hij geestesziek was. En dat zeggen degenen die het echt zijn, vrijwel nooit, verklaarde een deskundige van de aanklagers. Het was een truc die hij vaker gebruikte, zei een van de juryleden tegen tv-netwerk ABC: "Hij werd dronken, kwam in de problemen, en als de politie dan kwam zei hij: ik ben een veteraan, ik ben niet goed bij mijn hoofd."

Routh doodde Kyle en Littlefield onverwacht toen ze op een schietbaan waren om daar beter kennis te maken. Kyle hielp militairen die in de knoop zaten. Zelf was hij vier keer naar Irak uitgezonden. Hij schoot daar 160 tegenstanders neer en werd daarmee de meest succesvolle scherpschutter uit de geschiedenis van de Amerikaanse krijgsmacht. Maar ook Kyle had na zijn afzwaaien moeite om weer een gewoon leven te leiden.

Uiteindelijk lukte hem dat uitstekend, zo suggereert in elk geval de film 'American Sniper', die regisseur Clint Eastwood maakte op basis van het gelijknamige boek dat Kyle schreef. De film was een groot succes. Hij draait nog steeds in vele bioscopen in de VS en het publiek applaudisseert vaak als hij met een bijna onmogelijk schot afrekent met zijn Iraakse tegenhanger.

Het zag er even naar uit dat 'American Sniper' de nog steeds sterk verdeelde meningen over die oorlog zou kunnen overbruggen. Het weekblad The New Yorker noemde het 'een verpletterende pro-oorlogsfilm en een verpletterende anti-oorlogsfilm'. Maar uiteindelijk beklijfde alleen dat eerste oordeel. Rechts prees de film als het eerbetoon aan een oorlogsheld. Links klaagde dat hier iemand op het schild werd gehesen die blijkens zijn boek plezier had in het doden van tegenstanders, die hij als 'wilden' beschreef.

"Mijn oom is gedood door een Duitse scherpschutter. Ons werd geleerd hen als lafaards te beschouwen", twitterde documentairemaker Michael Moore. Bewonderaars van Kyle nodigden mensen als hem uit zich naar IS-gebied te begeven voor de daar gebruikelijke behandeling.

Het feit dat 'American Sniper' bij de Oscars ondanks vele nominaties alleen de prijs voor het beste geluid kreeg, had ongetwijfeld met die discussie te maken: de filmwereld is bepaald geen bastion van het conservatieve gedachtengoed. Maar de rode loper in Hollywood was zondag wel het podium van de onomstreden heldin van de film, Kyle's weduwe Taya. Ze verscheen in een groene strapless japon met zijn dog tags, zijn militaire naamplaatjes, in haar hand. Twee dagen later zat ze in de rechtszaal en hoorde ze het levenslang uitspreken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden