’Levenslang’ voor foute begeleiders

Begeleiders die minderjarigen aanzetten tot het gebruik van verboden middelen moeten voor het leven van sport worden uitgesloten. Hierbij gaat het niet alleen om trainers of artsen, maar ook om ouders.

Hierover werd gisteren tijdens de internationale conferentie over de herziening van de wereld-antidopingcode in Amsterdam unaniem overeenstemming bereikt. Dat gold, zoals mocht worden verwacht, niet voor het ’opschonen’ van de dopinglijst.

Staatssecretaris Ross van VWS had maandag tijdens haar openingstoespraak gepleit voor het aloude Nederlandse standpunt dat middelen die niet aantoonbaar prestatiebevorderend zijn van de lijst af moeten. Het roken van een joint blijft voor topsporters echter verboden, omdat het niet past in ’de geest van de sport’. Of beter: omdat veel landen moeite hebben met liberalisering van drugs.

Overigens was de tweedaagse conferentie, waaraan 80 vertegenwoordigers van overheden en sportorganisaties uit 26 landen deelnamen, niet meer dan een inventarisatie van ideeën. De in 2003 geaccepteerde code van het wereld-antidopingagentschap Wada wordt gezien als een ’levend’ document dat constant open moet staan voor veranderingen. In november wordt in Madrid beslist over de herziening van de huidige regels.

In Amsterdam probeerden de Europese landen een blok te vormen, maar over de complexe problematiek lopen del meningen uiteen. Zo is er, waar het om minderjarigen gaat, niet eens een internationale standaard van leeftijd.

Ook zij die volwassen sporters aanzetten tot het gebruik van stimulerende middelen, moeten in de toekomst op zwaardere sancties rekenen, als het aan de Europese landen ligt. In de praktijk kan het leveren van de bewijslast daarbij een probleem zijn. Een test zoals bij sporters is er niet. Er wordt vanuit gegaan dat door samenwerking van de georganiseerde sport met politie, justitie en douane meer greep kan worden gekregen op de mensen achter de overtreders.

De wijze van straffen moet flexibeler worden. Nu is er sprake van overtreding als verboden stoffen in het lichaam worden gevonden, en volgt bij de eerste keer een automatische uitsluiting van twee jaar. Wordt aangetoond dat met opzet zwaar tegen de regels is gezondigd (bloeddoping, anabole steroïden), dan zou meteen een schorsing van vier jaar moeten volgen.

Indien een betrapte sporter kan aantonen dat geen opzet in het spel was (bijvoorbeeld door het gebruik van medicamenten of vervuilde voedingssupplementen) zou vrijspraak moeten volgen. Volgens de in Amsterdam aanwezige Wada-directeur Rune Andersen is het zeer waarschijnlijk dat deze ontsnappingsclausule in de code zal worden opgenomen.

Congresorganisator Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit, verwacht tot zijn vreugde dat Wada het pure repressieve beleid zal loslaten. ,,In Nederland is de voorlichting over doping net zo belangrijk als het opsporen van overtreders. Veel landen kennen dat evenwicht niet, omdat voorlichting geven in de huidige code slechts een wens is. Dat zal een verplichting worden.’’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden