Levenslang voor Canadese dominee

'Misdaden tegen Noord-Korea'

Hyeon Soo Lim werd geboeid de Noord-Koreaanse rechtszaal binnengebracht. Negentig minuten duurde de zitting waarin de Canadese dominee terecht stond voor 'misdaden tegen de staat'. Gisteren vonniste de hoogste rechtbank in Noord-Korea: levenslange dwangarbeid.

De in Zuid-Korea geboren Lim stond voor een trits aanklachten terecht. Hij zou het bewind in Pyongyang omver hebben willen werpen, hij zou de waardigheid van de hoogste leiding hebben beschadigd, hij zou een religieuze staat hebben willen vestigen, hij zou negatieve propaganda over de Noord-Koreanen hebben verspreid, en hij zou samenwerken met de VS en het Zuid-Koreaanse regime.

Zijn advocaat vroeg om coulance. Niet de doodstraf, want als mede-Koreaan verdiende Lim het te leven. Daarnaast wees zijn advocaat erop dat hij zijn misdaden uitgebreid heeft toegegeven.

Een video van zijn bekentenis kwam afgelopen zomer naar buiten. In een net pak, met tientallen toehoorders en voor de camera's las hij een verklaring voor waarin hij schuld bekent. Aan alles.

Noord-Koreaanse gevangenen worden vaak gedwongen een door de autoriteiten opgestelde verklaring voor te lezen. Volgens zijn familie en leden van zijn Light Korean Presbyterian Church, die sinds zijn arrestatie oproepen tot zijn vrijlating, was Lim op 'humanitaire missie' in Noord-Korea.

Zijn bezoek aan het land afgelopen januari was niet zijn eerste, de afgelopen twintig jaar zou hij al meer dan honderd keer naar Noord-Korea zijn afgereisd. Nooit eerder raakte hij in de problemen. Zijn familie zegt dat de dominee in het land een opvangcentrum voor weeskinderen en een verpleeghuis zou bezoeken.

Ook Canada is verbaasd door de 'ongebruikelijk harde straf'. De regering heeft geprobeerd Lim te bezoeken, maar dat is nog niet gelukt. Toch gloort er enige hoop. In het verleden werden buitenlandse gevangenen geregeld alsnog vrijgelaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden