Levenslang voor brein genocide

De Rwandese oud-kolonel Théoneste Bagosora gaat in beroep tegen zijn veroordeling. (AFP)

De hoofdverdachte van de Rwandese genocide, oud-kolonel Théoneste Bagosora, moet levenslang de cel in. Hij was de motor achter het geweld dat in 1994 zo’n 800.000 mensen het leven kostte.

Het Rwanda-tribunaal heeft gisteren het brein van de genocide van 1994, oud-kolonel Théoneste Bagosora, tot levenslang veroordeeld. Drie anderen kregen 20 jaar tot levenslang, een hoge militair werd vrijgesproken.

Het is voor het eerst dat het hof in Arusha, in buurland Tanzania, iemand veroordeelt voor het organiseren van volkerenmoord. Bagosora was als directeur van het ministerie van defensie in 1994 de motor achter het aanzetten van Hutu-soldaten tot moord op naar schatting 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s.

Volgens de rechter organiseerde en bewapende Bagosora bovendien de Interahamwe-milities, die overal bij wegversperringen en op het platteland tekeer gingen. Daarnaast wordt Bagosora verantwoordelijk gehouden voor de moord op de voormalige Rwandese premier Agathe Uwilingiyimana en tien Belgische vredessoldaten die haar bewaakten.

De moord op de blauwhelmen had het door Bagosora gewenste effect: twee weken later trok de VN-vredesmacht zich terug. Dat maakte de weg vrij voor massale moordpartijen.

Bagosora was volgens de tenlastelegging in het begin van de jaren negentig betrokken bij de internationale vredesonderhandelingen die de politieke crisis in Rwanda moesten beëindigen. Daar werd hij kwaad op de afgevaardigden van de regering omdat ze de Tutsi-rebellen te zacht zouden aanpakken en liet hij weten terug te keren naar Rwanda om ’de apocalyps voor te bereiden’.

De veroordeling van Bagosora leidde tot vreugde bij overlevenden van de genocide. Daders leven nog altijd tussen hun slachtoffers. Tienduizenden worden verdacht van deelname aan de gruweldaden, hoewel velen van hen door plaatselijke rechtbanken (gacaca’s) zijn veroordeeld. In ruil voor een bekentenis en het smeken om vergiffenis krijgen deze verdachten vaak lichtere straffen.

Reed Brody van Human Rights Watch spreekt van een duidelijk signaal voor andere van misdaden tegen de menselijkheid beschuldigde wereldleiders zoals de Soedanese president Al-Basjir. „Het vonnis zegt pas op. Het recht kan je inhalen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden