Update

'Levenslang toezicht voor zedendelinquent'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) wil het mogelijk maken dat mensen die veroordeeld zijn voor ernstige gewelds- of zedenmisdrijven, in het uiterste geval, levenslang onder toezicht kunnen worden gesteld.

De bewindsman vindt het in bepaalde gevallen nodig dat daders van dit soort zware misdrijven ook na het uitzitten van hun straf langdurig in de gaten worden gehouden. Zo moet worden voorkomen dat ze terugvallen in hun oude gedrag. 'Dat kan ook levenslang zijn', aldus Teeven vandaag bij de NOS. 'Als het goed is hebben ze hier geen last van en geeft het bescherming aan de samenleving.'

Teeven heeft vandaag een wetsvoorstel over het toezicht voor zedendelinquenten en tbs'ers voor advies aan verscheidene instanties gestuurd. Hij schrapt de termijn waarin nu nog de dwangverpleging onder voorwaarden gestopt kan worden. Die termijn is maximaal 9 jaar. Het is aan rechters of het toezicht verlengd moet worden als de kans op recidive nog te groot is.

Uit onderzoek blijkt volgens Teeven dat bij tbs'ers het percentage recidivisten met een zeer ernstig delict over de tijd toeneemt. Deze toename is sterker bij zedendelinquenten dan bij niet-zedendelinquenten.

De staatssecretaris wil verder dat als het gedrag van de veroordeelde dat vereist de proeftijd bij voorwaardelijke invrijheidsstelling in alle gevallen minimaal 1 jaar wordt en met maximaal 2 jaar kan worden verlengd. Zo kan er volgens Teeven ook bij gevangenisstraffen korter dan 2 jaar beter gewerkt worden aan gedragsverandering met behulp van bijzondere voorwaarden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden