Marengo-proces

Levenslang geëist tegen Ridouan T. en vier medeverdachten

Een rechtbanktekening van de 44-jarige Ridouan T., gemaakt tijdens het Marengo-proces. Beeld ANP
Een rechtbanktekening van de 44-jarige Ridouan T., gemaakt tijdens het Marengo-proces.Beeld ANP

De officier van justitie heeft in het Marengo-proces levenslange celstraffen geëist tegen vijf verdachten.

Marco Visser

De beruchtste crimineel van Nederland, de 44-jarige Ridouan T., moet levenslang de gevangenis in als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt. Ook tegen vier andere verdachten die deel uitmaken van de groep van T. eiste de officier van justitie levenslang. Tegen twaalf overige verdachten eist het OM straffen van bijna zes jaar tot ruim 26 jaar.

De eis van levenslang voor T. komt niet als een verrassing. Ook niet voor T. Aan het begin van het proces in 2019 zei het kopstuk van de criminele organisatie al dat de officier zich alle moeite van een proces kan besparen. Hij zou toch wel levenslang krijgen. Dat blijkt dus te kloppen.

‘Totale controle en terreur’

Volgens de officier zijn T. en zijn groep verantwoordelijk voor zes moorden en vier pogingen tot moord. Daarnaast zouden zij allemaal deel uitmaken van een criminele organisatie, met T. aan het hoofd.

“Alle lijnen van de verschillende moorden komen bij hem (Ridouan T., red) samen”, zegt de officier. “Hij neemt alle beslissingen en die gaan over leven en dood. T. heeft een spoor van verwoesting en verdriet achtergelaten en totale controle en terreur uitgeoefend.” Volgens justitie was hij daarbij “bijzonder volhardend – eenmaal op een dodenlijst, dan komt iemand daar niet meer van af.”

In 2015 bende al op het spoor

Ook de medeverdachten Mohamed R., Achraf B. en de broers Mao en Mario R. hoorden levenslang eisen. Zij waren volgens het OM betrokken bij meerdere moorden dan wel pogingen daartoe, of zaten hoog in organisatie van T.

Dat geldt ook voor Saïd R., de tweede man binnen de criminele organisatie. De strafeis tegen hem volgt later, omdat R. pas in december vorig jaar in Nederland aankwam na uitlevering door Colombia. In dat land is R. in 2020 opgepakt.

Met de strafeis komt een einde aan het requisitoir van het OM dat negen dagen heeft geduurd. Het Marengo-proces zelf begon twee jaar geleden, in juli 2019. Al in 2015 kwam de politie de bende op het spoor, toen zij 92 vuurwapens aantrof in een loods in Nieuwegein. T. wachtte een arrestatie niet af en vluchtte naar het buitenland. Daar bleef hij lang verborgen voor justitie. Tot eind 2019, toen de politie in Dubai hem arresteerde. De politie bracht T. over naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, waar hij nog altijd zit.

Het luchtruim boven de EBI gaat vanaf vrijdag overigens dicht. Minister Mark Harbers (infrastructuur) heeft tot de spoedmaatregel besloten in verband met een verhoogd risico op vluchtpogingen vanuit de lucht. De maatregel geldt vooralsnog tot 1 januari.

Liquidaties rond kroongetuige

Het opzienbarendste aan het Marengo-proces zijn de drie doden die zijn gevallen rond de kroongetuige, Nabil B.. Zijn broer, zijn advocaat en zijn vertrouwensman Peter R. de Vries kwamen allen om het leven door een liquidatie. Het OM heeft geen twijfel dat T. de opdrachtgever is, maar bewijzen zijn er vooralsnog niet.

De drie liquidaties maken geen deel uit van het Marengo-proces. Mocht het OM bewijs vinden die naar de opdrachtgever leidt, dan volgt een nieuw proces.

Lees ook:

Wie is wie in het Marengo-proces?

Het is een complex strafproces van gigantische proporties: het Marengo-proces. Justitie vervolgt 17 verdachten, allen vermoedelijk onderdeel van de groep rond topcrimineel Ridouan T. Maar wie is wie precies?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden