Levenslang geëist tegen Ratko Mladic

srebrenica | De aanklager beschuldigt de oud-generaal van genocide. De zaak is de laatste bij het Joegoslaviëtribunaal.

De openbare aanklager van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag heeft gisteren levenslang geëist tegen de voormalige Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic. Die wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden tijdens het conflict in Bosnië in de jaren negentig. De inmiddels 74-jarige Mladic wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor de slachtpartij bij Srebrenica, waar in 1995 ruim 7000 moslimmannen en -jongens door Bosnische Serviërs werden omgebracht.

"Het zou een belediging zijn voor de slachtoffers, zowel de levende als de dode, en ook een belediging van het recht, om een mildere straf op te leggen dan de zwaarste die volgens het recht beschikbaar is", zei aanklager Alan Tieger gisteren.

Srebrenica was tijden de burgeroorlog in Bosnië door de Verenigde Naties uitgeroepen tot 'veilig gebied' voor moslims. Maar de ongeveer zeshonderd Nederlandse blauwhelmen die er waren gestationeerd, werden op 11 juli 1995 overrompeld door Mladic' troepen. De massaslachting die daarop volgde, is door het Joegoslaviëtribunaal al in 2004 bestempeld als volkerenmoord.

Mladic wordt verder onder meer verantwoordelijk gehouden voor de verwoestende beschieting van Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina, waarbij veel burgers omkwamen. Volgens de aanklagers staat vast dat Mladic een centrale rol speelde in de gruwelijkheden van de oorlog, die duurde van 1992 tot 1995. De generaal wilde volgens hen met geweld een zuiver Servische republiek creëren in Bosnië.

Mladic zelf stelt onschuldig te zijn en verwijt het internationale tribunaal dat het vooringenomen is. De rechters zouden niet uit zijn op gerechtigheid, maar op wraak. Toen de aanklagers gisteren hun slotpleidooi hielden, bladerde hij een deel van de tijd schijnbaar onaangedaan door enkele kranten. In de komende dagen is het woord aan de oud-generaal en zijn advocaat.

Het proces tegen Mladic, dat ruim vier jaar geleden begon, is de laatste zaak waarin het tribunaal nog uitspraak moet doen. In totaal is tot nu toe geoordeeld over 83 verdachten. De bekendste veroordeelde is de vroegere Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic, die in maart veertig jaar kreeg, onder meer wegens genocide. De voomalige Servische president Slobodan Milosevic overleed in 2006 in zijn cel in Den Haag, voordat het in zijn proces tot een vonnis was gekomen. De verwachting is dat het tribunaal volgend jaar uitspraak doet in de zaak tegen Mladic.

succesvol tribunaal, maar geen verzoening

Toen het Joegoslaviëtribunaal in 1993 door de VN-Veiligheidsraad werd opgericht, was het voor het eerst sinds de processen van Neurenberg en Tokio tegen Duitse en Japanse oorlogsmisdadigers dat weer met dit soort internationale strafprocessen werd begonnen.

Het tribunaal kwam traag op gang, wat onder meer werd veroorzaakt doordat belangrijke verdachten als Radovan Karadzic en Ratko Mladic lang voortvluchtig bleven. Maar het tribunaal genoot wel brede diplomatieke steun, ook van Rusland, en wordt inmiddels door experts gezien als een van de grootste successen van de laatste decennia in het internationale recht.

Voor verzoening in het voormalige Joegoslavië heeft het tribunaal echter niet gezorgd. Veel Serviërs, zeker in de Republika Srpska, de Servische entiteit in Bosnië, vinden dat zij te veel de schuld krijgen van de Balkan-oorlogen in de jaren negentig. Net als Mladic en Karadzic zien zij in de internationale processen in Den Haag vooral een westerse wraakactie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden