Levenslang geëist tegen hoofdverdachten Passageproces
liquidatieproces | Voor hoofdverdachte Dino S. kwam de eis tegen hem als 'een schok'. Eerder kreeg hij zes maanden cel.
Justitie heeft gisteren in het hoger beroep van het liquidatieproces Passage vier keer de hoogste straf geëist. Wat de officieren van justitie Frits Posthumus en Cynthia de Jong betreft, moeten de hoofdverdachten levenslang worden opgesloten. De andere zes verdachten moeten van hen tot veertien jaar de cel in.
Onder de verdachten tegen wie levenslang is geëist, is hoofdverdachte Dino S. Volgens justitie is hij de oprichter en leidinggevende van een criminele organisatie die zich toelegde op het voorbereiden en plegen van moorden. Hij reageerde geëmotioneerd op de strafeis, die 'als een schok' kwam. S. kreeg eerder slechts zes maanden cel van de rechtbank in Amsterdam omdat niet was bewezen dat hij met liquidaties te maken had. Behalve tegen Dino S. eiste justitie levenslang tegen de 'huurmoordenaars' Jesse R., Mohammed R. en Siegfried S. De eisen waren gelijk aan de straffen die de rechtbank in Amsterdam eerder oplegde.
Het megaproces draait om zeven onderwereldmoorden in de periode tussen 1993 en 2006 en het beramen van een aantal afrekeningen. In deze zaak sloot justitie deals met twee kroongetuigen, Peter la S. en Fred R. Tegen die laatste eisten de aanklagers veertien jaar cel, dat is slechts de helft van de straf die zij zouden hebben geëist als hij niet uit de school had geklapt. Door zijn verklaringen kon eind 2014 Willem Holleeder worden opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij criminele afrekeningen. Daarnaast brachten zijn verklaringen volgens de aanklagers duidelijkheid over de leidende positie van Dino S. De tweede kroongetuige La S. hoorde een eis van acht jaar gevangenisstraf, gelijk aan de straf die de rechtbank in Amsterdam eerder oplegde.
De tijd die politie en justitie aan het onderzoek hebben besteed, is gigantisch. Het dossier is 600 ordners groot. Sinds de eerste zittingsdag van het hoger beroep - 27 mei 2013 - zijn honderd getuigen op zitting gehoord en nog eens dertig bij de rechter-commissaris. Het aantal dagen dat OM, rechters, de zestien advocaten en tien verdachten elkaar in het hof troffen, is opgelopen tot 140. Voor er halverwege 2017 een uitspraak ligt, zullen er nog zeker acht zittingen volgen.
undefined
Kroongetuigen: verraad loont
Cruciaal in dit megaproces is het gebruik van die kroongetuigen. Dat zijn verdachten die in ruil voor strafvermindering belastende verklaringen afleggen tegen hun voormalige collega's in de wereld van de criminaliteit. Verraad loont dus, en de verraders krijgen nog een nieuwe identiteit en een zak geld mee ook, zo zullen de tegenstanders zeggen. Voorstanders wijzen erop dat Al Capone, een van de grootste criminelen uit de jaren dertig, nooit tegen de lamp was gelopen als Fred Ries, een van de belangrijkste kassiers uit de criminele organisatie, geen belastende verklaringen had afgelegd.
undefined