Levenseindekliniek zit verlegen om personeel

Directeur: Wachttijden passen niet bij onze doelstellingen

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

De Levenseindekliniek in Den Haag heeft dringend behoefte aan artsen en verpleegkundigen. De kliniek voor mensen met een euthanasiewens kent met name in de Randstad wachttijden die kunnen oplopen tot vier maanden.

Zo'n wachttijd past niet bij de doelstellingen van de kliniek, aldus directeur Steven Pleiter. De kliniek, die op de kop af een jaar bestaat, wil daarom het aantal van zeventien ambulante teams uitbreiden. Deze teams, bestaande uit een arts en een verpleegkundige, beoordelen de aanvragen en kijken of de wens voldoet aan de criteria van de euthanasiewet.

Bij de kliniek staan zevenhonderd mensen ingeschreven die voor hun doodsverlangen onvoldoende gehoor vinden bij de eigen arts, zegt de kliniek. Meer dan de helft is, zo blijkt uit cijfers van eind januari, lichamelijk ziek. Bijna vier op de tien heeft psychiatrische problemen. Acht procent lijdt aan dementie en elf procent heeft volgens de Haagse kliniek een 'voltooid leven'.

Per saldo waren eind januari 94 mensen aan euthanasie geholpen. Of zij kregen hulp bij zelfdoding, waarbij de patiënt zelf het dodelijke drankje nam. 52 keer gebeurde dat uiteindelijk toch door de eigen behandelend arts, na tussenkomst van de Levenseindekliniek. En in 42 gevallen voerde een team van de kliniek de levensbeëindiging zelf uit.

Van die laatste groep was 68 procent lichamelijk chronisch ziek zonder kans op herstel (ALS, MS of een herseninfarct). In negen gevallen was er sprake van dementie, een grond waarvoor artsen nog wel eens terugschrikken. Zij vinden het bij deze groep patiënten lastig na te gaan of de dood ook écht gewenst is. Dit jaar is voor het eerst een psychiatrische patiënt geholpen. In de psychiatrie is euthanasie vaak onspreekbaar.

Het afgelopen jaar zijn 180 aanvragen afgewezen. Bijvoorbeeld omdat de aanvrager niet voldeed aan de zorgvuldigheidseisen van de wet. Of omdat de aanvrager weigerde inzage te geven in zijn medisch dossier.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden