Levenseindekliniek opnieuw berispt

De Levenseindekliniek in Den Haag. Beeld anp
De Levenseindekliniek in Den Haag.Beeld anp

Voor de derde keer in een jaar is de Levenseindekliniek in Den Haag berispt voor onzorgvuldige euthanasie. Het gaat om de euthanasie op een vrouw met een ernstige vorm van oorsuizen, die volgens de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE) psychiatrisch onderzocht had moeten worden.

De Levenseindekliniek werd in 2012 opgericht om mensen te helpen met euthanasie als ze daarvoor geen arts kunnen vinden. De kliniek is het niet eens met de kritiek en reageert verbaasd in een verklaring op haar website. Volgens de kliniek had een psychiater uitgesloten dat een psychiatrische aandoening aan het euthanasieverzoek ten grondslag lag.

De patiënte had al 'tal van therapieën en behandelmogelijkheden geprobeerd', schrijft de kliniek, die vaststelde dat er geen zinvolle behandelopties meer mogelijk waren. "Haar lijden was ondraaglijk en uitzichtloos."

Metaal op metaal
De 47-jarige patiënte Gaby Olthuis is vorig jaar overleden. Ze had niet alleen last van oorsuizen, maar leed ook aan overgevoeligheid voor omgevingsgeluiden. In het NCRV-programma Altijd Wat Monitor omschreef Olthuis haar klachten: ze hoorde continu een snerpend geluid van metaal op metaal, als een voorbijrijdende trein met piepende remmen.

De toetsingscommissie vindt weliswaar dat die combinatie ernstig genoeg kan zijn om voor euthanasie in aanmerking te komen, maar door de 'psychische kwetsbaarheid' van de patiënte was volgens de commissie behoedzaamheid vereist.

De Levenseindekliniek vindt juist dat de RTE's terughoudender zouden moeten zijn in het vragen om psychiatrisch onderzoek. 'Ze vragen vaak om aanvullend psychiatrisch onderzoek, ook waar het gaat om een duidelijke lichamelijke diagnose', schrijft de kliniek.

Derde keer
Het is de derde keer in een jaar tijd dat de kliniek op de vingers wordt getikt. De instelling kwam al twee keer eerder in opspraak, onder meer door de euthanasie op een bejaarde vrouw die niet in een verpleeghuis wilde wonen.

Zij had twintig jaar geleden een wilsverklaring opgesteld waarin stond dat ze euthanasie wilde als ze blijvend in een verpleeghuis opgenomen moest worden, maar de toetsingscommissie vond dat de arts niet op basis van die wilsverklaring tot euthanasie had mogen besluiten. De andere berisping sloeg op de euthanasie op een oudere psychiatrische patiënt, met wie volgens de commissie te weinig gesprekken waren gevoerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden