Levenseindekliniek krijgt opnieuw beoordeling 'onzorgvuldig'

Exterieur van De Levenseindekliniek. Beeld ANP
Exterieur van De Levenseindekliniek.Beeld ANP

Een arts peilde een collega in plaats van een onafhankelijk deskundige en gebruikte een oude wilsverklaring.

De Levenseindekliniek heeft vorig jaar te snel euthanasie verleend aan een patiënte met vergevorderde dementie. Het is in vijf jaar de achtste keer dat de kliniek, waaraan artsen een groot deel van de complexe zaken overlaten, het oordeel ‘onzorgvuldig’ krijgt van de regionale toetsingscommissies.

De Stichting Levenseindekliniek (SLK) nam de zaak van een vrouw die al jaren kampte met dementie over van een verpleeghuis. Bij de zestiger was de ziekte zo ver opgerukt dat ze wilsonbekwaam was geworden en daar terecht was gekomen. Vijf jaar daarvoor had ze in haar ­wilsverklaring opgenomen dat ze het lijden door die situatie niet wilde meemaken, en dat ze dan euthanasie wilde. Tegenover het personeel in het verpleeghuis was ze regelmatig agressief.

De arts van de Levenseindekliniek concludeerde dat de vrouw ondraaglijk leed. De zogeheten Scen-arts, de onafhankelijk deskundige die altijd geraadpleegd moet worden, noteerde tijdens zijn bezoek juist ook vrolijke momenten van de vrouw. Deze arts noteerde bovendien dat de vrouw in een kleinschalig verpleeghuis was opgenomen dat niet was gespecialiseerd in dementie. Verhuizing naar een speciale afdeling zou haar welzijn wellicht ten goede komen. De SLK-arts vond dat de Scen-arts de vrouw veel korter had gezien dan zijzelf, en ook het feit negeerde dat de familie en de verpleging de vrouw duidelijk zagen lijden. Ze liet de onafhankelijk arts een paar filmopnames zien van de patiënte, maar ook daardoor veranderde deze niet van mening.

Ondraaglijk lijden niet vastgesteld

De Levenseindekliniek zette de euthanasie toch door. Wettelijk is de kliniek niet verplicht het oordeel van de Scen-arts op te volgen. In de praktijk kan dat alleen wanneer een arts zeer goede redenen heeft, en het gebeurt nogal eens dat de arts zich indekt door de zaak voor te leggen aan een tweede onafhankelijke arts. In dit geval toetste de arts haar mening alleen bij een andere SLK-arts.

De toetsingscommissie ziet deze geriater niet als de benodigde onafhankelijk deskundige. De commissie bekeek ook de filmopnames van de vrouw en constateert dat haar ondraaglijk lijden niet onomstotelijk is vastgesteld. Bovendien was er nog een alternatief – naar de speciale afdeling – en is de wilsverklaring te oud om vast te stellen dat de vrouw een vrijwillig en weloverwogen euthanasieverzoek had. Ook dat laatste is een van de zwaardere voorwaarden voor euthanasie.

De toetsingscommissies sturen hun oordeel door naar zorginspectie IGJ en het Openbaar Ministerie. Die moeten beslissen over mogelijke tuchtmaatregelen en vervolging. Vorig jaar werd voor het eerst een strafonderzoek geopend, ook in een zaak met vergevorderde dementie. Zolang de zaak bij de instanties ligt, wil de Levenseindekliniek niet reageren. “We staan achter onze arts”, zegt een woordvoerder. Ze wijst erop dat acht negatieve oordelen een fractie zijn van de ruim tweeduizend zaken die de kliniek heeft behandeld.

Lees ook het betoog van psychiater Menno Oosterhoff terug die uitlegt waarom we voorzichtig moeten zijn met onze oordelen over euthanasie bij psychisch lijden.

In de serie 'tien geboden' interviewt Arjan Visser wekelijks bekende en minder bekende Nederlanders aan de hand van de Bijbelse tien geboden over hun leven, wereldbeeld en religie. Lees hier de editie terug met filosoof en arts Bert Keizer (Amersfoort, 1947) die twee dagen per week in de Levenseindekliniek werkt en columns schrijft voor Trouw, die stelt: 'Ik ben geen moordenaar'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden