Levenseindekliniek al voor start gewild, 70 mensen willen op de lijst

©Thinkstock

Zo'n zeventig mensen hebben al aangegeven dat ze op een wachtlijst willen voor de Levenseindekliniek. Donderdag gaat de kliniek van start en dan pas mogen belangstellenden zich echt inschrijven.

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) kreeg, nadat begin februari de startdatum van de kliniek bekend was gemaakt, veel telefoontjes van patiënten. Het aantal boze reacties daarentegen was te verwaarlozen.

Voor de zogenoemde Levenseindekliniek gaan zes gespecialiseerde teams van een arts en een verpleegkundige bij mensen die niet meer verder willen leven, thuis euthanasie toepassen. Het gaat om mensen die volgens de criteria onder de euthanasiewet zouden vallen, maar die zich bijvoorbeeld door de eigen arts niet serieus genomen voelen in hun stervenswens. Later in dit jaar kunnen mensen ook in de kliniek overlijden.

Voorzitter van de Stichting Levenseindekliniek, waaronder de ambulante teams, vallen is Jan Suyver. Hij was jaren voorzitter van de regionale toetsingscommissies die controleren of artsen zich houden aan de euthanasiewet. De NVVE verwacht op basis van schattingen ongeveer 1000 verzoeken per jaar voor euthanasie aan huis te krijgen.

De Artsenorganisatie KNMG is bezorgd over de kliniek. Een belangrijk bezwaar voor de organisatie is dat er nauwelijks een band is tussen arts en patiënt. Immers de kliniek is een 'vangnet' voor patiënten aan wie hulp is geweigerd door de eigen arts vanwege principiële bezwaren, uit onwetendheid of uit angst voor justitie. Maar volgens Suyver zullen de teams niet overhaast te werk gaan. Bovendien zal het ambulante team samenwerken met de arts die euthanasie heeft geweigerd, tenzij de weigering op principiële gronden was gebaseerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden