Levensbeschouwing als leidraad stemkeuze

Waar de meeste kies- en stemwijzers over materiële zaken gaan, richt de Levensbeschouwelijke Kieswijzer van KRO-NCRV zich op vragen die nauwelijks of veel minder aan bod komen.


Voor Kruispunt ging Wilfred Scholten met deze kieswijzer de straat op. Hij lichtte er afwisselend vragen uit en hield die bekende en onbekende Nederlanders voor. Het leverde mooie en, in alle ernst, vermakelijke antwoorden op.


Aan een willekeurige voorbijganger, die van beroep grafkisten maakt, is deze kieswijzer goed besteed. Hij laat zijn stem op 15 maart mede afhangen van de uitkomst van zijn bezoek aan de levensbeschouwelijke speurtocht.


De thema's die passeren, zijn gevarieerd. Ze gaan bijvoorbeeld over het genetisch sleutelen aan dieren om voedselopbrengsten te vergroten en voedselprijzen laag te houden. Voormalig CDA-staatssecretaris Henk Bleker praat over de 'eigenheid' van dieren, die wat hem betreft niet mag worden aangetast.


De vraag of van de christelijke feestdagen een aantal moet worden ingeruild voor islamitische en joodse feestdagen, beantwoordt de niet religieuze VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlsta ontkennend. 'Nederland is geen islamitisch land en dat zal het ook niet worden', meent hij.


Tradities als Kerstmis, Pasen en Pinksteren moeten volgens Zijlstra worden gekoesterd. En Mohammed? 'Mohammed heeft niets met Nederland te maken, niets met de nationale traditie'. Als Zijlstra wordt geconfronteerd met een uitspraak van Esmaa Alariachi - van de mama's van Halal - als zou hier 'de stem van een boze, witte VVD'er' klinken, raakt hij oprecht geïrriteerd. 'Ik word er strontchagrijnig van'. Zo komt naar voren dat niet alleen materiële zaken de verschillende discussies in verkiezingstijd bevorderen.


KRO-NCRV: Kruispunt, Stemmen met je geweten, zondag 26/2 om 22.40 uur op NPO 2

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden