Levende Steen Ministries

Trouw trekt door Nederland en test 'tempels' van velerlei soort. Vandaag: Levende Steen Ministries, Spijkenisse.

NYNKE SIETSMA

Wat als eerste opvalt
Het regent pijpenstelen. Spijkenisse, onder de rook van Rotterdam, lijkt ingesnoerd in het industrieel-grijze Botlekgebied. Fleurige gospel is nu een must. Ik zie families uit een nieuw gebouw komen, dat nog het meest weg heeft van een middelbare school. Ik zie geen kruis of toren. Zou dit het wel zijn? Twee mannen in fluorescerende hesjes wijzen de bezoekers naar een leeg parkeerplaatsje. "Is dat de ingang van de kerk?", vraag ik aan de één. "U bent hier voor het eerst?" Grote glimlach. "Prijs de Heer!"

En, is er gospel?
Jazeker. Op het podium staat een zangeres in leren broek en naaldhakken, die zo uit een mode-catalogus lijkt te zijn weggelopen. Rechts van haar drie achtergrondzangeressen met wiegende heupen en links van haar twee toetsenisten, een drummer en een gitarist. Hun zang klinkt aanstekelijk. Meezingen gaat vanzelf. Het publiek staat en beweegt soepeltjes mee. Het schijnt dat de architecten van deze kerk - de Dome geheten - rekening hebben gehouden met kerkgangers die het liefst staan. Er is veel ruimte tussen de theaterstoelen. In deze grote zaal kunnen maar liefst tweeduizend mensen staan. Vandaag zijn er zo'n tweehonderd. Teksten als 'Ik geef mijzelf aan U, opdat U mij gebruiken kunt. Mijn leven behoort niet aan mij. Ik behoor U toe', worden op de muur geprojecteerd.

Hoe verloopt de dienst?

De dienst in de Dome is kort samen te vatten: veel aanbiddingsliederen, veel genezingsverhalen, een preek die nooit op lijkt te houden en gebed. Oh, en smartphones en iPads voor aantekeningen en een digitale Bijbel. De voorganger, Edgar Holder, heeft er ook één. Hij noemt zichzelf apostel. Deze apostel is de best geklede voorganger die ik dit jaar heb gezien. Hij draagt een strak donker pak met lichtblauw overhemd en bijpassende das, en gesp-schoenen. Zijn gemeenteleden gaan ook opvallend modieus gekleed en zijn grootverbruikers van parfum.

"2014 is het jaar van de Heilige Geest", begint Holder. "Hij is ons aan het positioneren." Holder zegt dat hij blij is dat hij een praktische Heer dient, en geen theoretische. "Wij geloven in wonderen. God praat met ons. Dat gebeurt in onze diensten. In heel wat kerken is het normaal dat er geen wonderen gebeuren. Ik vind dat abnormaal." Hij roept een moeder en dochter naar voren. De moeder vertelt dat ze nooit meewilde naar de kerk maar toch maar eens is gegaan. Sindsdien is ze een ander mens en is ze genezen van haar ontstekingen en pijn. "Ik had mijn vaste dagen in het café, maar nu ga ik hier liever heen." De gemeente klapt en joelt. "Dat doet de Heer gewoon hè."

Reden om niet te gaan

Ik vond het nogal lang duren (twee uur en drie kwartier). Apostel Edgar herhaalt zichzelf best wel vaak en blijft maar genezingsverhalen oplepelen. Alsof hij iets wil bewijzen.

Reden om wel te gaan

De gospel is aanstekelijk en ik vind het sterk hoe de voorganger zijn gemeente bij de dienst betrekt. Bijbelverzen worden bijvoorbeeld gezamenlijk hardop voorgelezen. De nieuwbouwkerk (opgeleverd eind 2012) is ook bijzonder: een vinex-kerk in vtwonen-kleuren als paars en antraciet. Heel stijlvol.

Genezingsverhalen
De Levende Steen Gemeente (C. Villeriuslaan 12 Spijkenisse) is een multiculturele pinkstergemeente, met ongeveer tweeduizend leden. Het kerkgebouw van de gemeente behoort tot de grootste van Nederland.

Er is veel aandacht voor genezingsverhalen in de zogeheten 'Supernatural Power Meetings'. De gemeente staat onder leiding van de Surinaamse evangelist Edgar Holder en zijn vrouw Irma Holder. Een registratie van de dienst wordt elke zaterdagmorgen rond 9.30 uur uitgezonden op SBS6.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden